Η Ρωσία φόρτωσε το δεύτερο φορτίο πετρελαίου για παράδοση στη Βραζιλία τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν στο Reuters δύο traders και όπως δείχνουν τα στοιχεία της LSEG, της εταιρείας στην οποία ανήκει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ένα δεξαμενόπλοιο, ονόματι Apus, φόρτωσε 100.000 τόνους πετρελαίου ποικιλίας Varandey, παραγωγής Lukoil, στο λιμάνι του Μουρμάνσκ της Αρκτικής στις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή Pernambuco της Βραζιλίας στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η Lukoil δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Lukoil φόρτωσε 80.000 μετρικούς τόνους μείγματος Varandey τον Αύγουστο για παράδοση στη Βραζιλία, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη καταγεγραμμένη προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στη λατινοαμερικανική χώρα. Το πλοίο Stratos Aurora επρόκειτο να εκφορτωθεί στον τερματικό σταθμό του λιμανιού Madre de Deus στη Βραζιλία, το οποίο εκμεταλλεύεται η Transpetro, θυγατρική της Petrobras, σύμφωνα με πηγές και στοιχεία από το χώρο της ναυτιλίας.

Η Βραζιλία έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές ρωσικών καυσίμων φέτος. Η χώρα είναι παραγωγός πετρελαίου και έχει δικά της διυλιστήρια, αλλά οι παραγόμενοι όγκοι δεν επαρκούν πάντα για την εγχώρια ζήτηση. Η Βραζιλία εισάγει επίσης αργό πετρέλαιο για διύλιση από τη δυτική Αφρική και τη Σαουδική Αραβία για να προσθέσει στην πρώτη ύλη των διυλιστηρίων της.