Οι ΗΠΑ Προωθούν την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια Παρά τις Οικονομικές Πιέσεις

Οι ΗΠΑ Προωθούν την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια Παρά τις Οικονομικές Πιέσεις
energia.gr
Τετ, 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:57

Το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (BOEM) των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική εξέταση του προτεινόμενου τεράστιου έργου αιολικού πάρκου Empire, το οποίο θα γίνει η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική τοποθεσία στη χώρα που θα λάβει έγκριση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να προωθείται, ενώ οι προγραμματιστές επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν τις συμφωνίες τους ώστε να αντικατοπτρίζουν την αλλαγή των οικονομικών για τα έργα.

"Η BOEM κάνει το καθήκον της για να επιτύχει τους φιλόδοξους ενεργειακούς στόχους της κυβέρνησης - ενώ παραμένει επιμελής στις προσπάθειές μας να αποφύγουμε, να ελαχιστοποιήσουμε και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στους χρήστες των ωκεανών και στο θαλάσσιο περιβάλλον", δήλωσε η διευθύντρια της BOEM Elizabeth Klein. "Εκτιμούμε την ανατροφοδότηση που λάβαμε", είπε αναφέροντας ότι το γραφείο σχεδιάζει να εκδώσει ένα Record of Decision για το αν θα εγκρίνει το έργο Empire Wind σε δύο φάσεις αυτό το φθινόπωρο. Η απόφαση αυτή θα καθορίσει τους τελικούς όρους για την ανάπτυξη, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα οικονομικά ζητήματα που βαρύνουν τις πολιτείες.

Η Empire Wind, η οποία αναπτύσσεται από την Equinor και την BP, προτείνει την κατασκευή δύο υπεράκτιων αιολικών έργων, γνωστών ως Empire Wind 1 και Empire Wind 2, σε περιοχές μίσθωσης που βρίσκονται περίπου 12 ναυτικά μίλια νότια του Long Island της Νέας Υόρκης και περίπου 16,9 ναυτικά μίλια ανατολικά του Long Branch του New Jersey. Τα δύο έργα θα είναι ηλεκτρικά απομονωμένα και ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Η έγκριση είναι καλή είδηση για τη δανέζικη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas, η οποία επιλέχθηκε ως προτιμώμενος προμηθευτής για τα έργα, τα οποία απαιτούν έως 57 ανεμογεννήτριες για την Empire Wind 1 και έως 90 ανεμογεννήτριες για την Empire Wind 2. Το έργο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις ανεμογεννήτριες V236 ισχύος 15 MW. Θα αποτελείται επίσης από δύο υπεράκτιους υποσταθμούς με δύο διαδρομές καλωδίων που θα συνδέονται με το χερσαίο ηλεκτρικό δίκτυο στο Long Island. Μαζί, τα έργα αναμένεται να παράγουν έως και 2.076 μεγαβάτ ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με την BOEM, θα ηλεκτροδοτήσει περισσότερα από 700.000 σπίτια.

Το Empire Wind 1 κέρδισε τον διαγωνισμό του το 2019 και το Empire Wind ανατέθηκε το 2021. Η BOEM δημοσίευσε σχέδιο έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων τον Νοέμβριο του 2021 και στη συνέχεια έλαβε σχόλια πριν οριστικοποιήσει την έκθεση. Η ανακοίνωση διαθεσιμότητας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

 

Η Αμερικανική Ένωση Καθαρής Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι τα έργα αυτά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του South Brooklyn Marine Terminal για να γίνει ο χώρος στάσης και συναρμολόγησης.

Ωστόσο, οι εταιρείες αυτό το καλοκαίρι αναφέρθηκαν στις δραματικές αυξήσεις του κόστους, στα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και στον αντίκτυπο του πληθωρισμού. Λέγοντας ότι τα έργα είχαν γίνει πολύ πιο ακριβά, υπέβαλαν αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, μέρος της Αρχής Ενεργειακής Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSERDA), λέγοντας ότι το έργο χρειάζεται σημαντική αύξηση στις συμφωνίες τιμολόγησης της ενέργειας. Ζήτησαν αύξηση 35 τοις εκατό για την Empire Wind 1 και 66 τοις εκατό για την Empire Wind 2. Προτείνουν να ωθήσουν την τιμή της ενέργειας προς το επίπεδο των 200 δολαρίων ανά μεγαβατώρα έναντι των χαμηλών 100 δολαρίων στα οποία είχαν αρχικά προσφερθεί πολλά από τα έργα όταν ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισής τους. Άλλα έργα, όπως το Sunrise Wind, το οποίο πρότειναν η Ørsted και η Eversource, ζητούν αύξηση της τιμής της ενέργειας κατά 27%.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, σε πρόσφατη έκθεσή του, αναγνώρισε την αλλαγή των οικονομικών για τον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι τιμές, αφού μειώνονταν σταθερά, αυξήθηκαν λόγω του πληθωρισμού, των συμφορήσεων στον εφοδιασμό και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το Reuters, έχουν υπογραφεί περίπου 27 συμφωνίες εκχώρησης ενέργειας για 17 GW για την αμερικανική βιομηχανία. Δεν είναι σαφές πόσοι θα επιδιώξουν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους τους.

Οι προγραμματιστές για δύο έργα στη Μασαχουσέτη δήλωσαν ότι θα πληρώσουν υψηλά πρόστιμα για να εγκαταλείψουν τα έργα τους ζητώντας τους να υποβάλουν νέα προσφορά στον επερχόμενο διαγωνισμό της πολιτείας. Παρά το γεγονός ότι η Ørsted προχώρησε σε εξαγορά ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση των περιουσιακών της στοιχείων και την εδραίωση της θέσης της στην αγορά των ΗΠΑ, επικαλέστηκε επίσης την αλλαγή των οικονομικών, λέγοντας ότι αναμένεται να προβεί σε μεγάλη απομείωση αυτό το τρίμηνο για τα έργα στις ΗΠΑ. Έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα, η εταιρεία θα μπορούσε να αποφασίσει να μην προχωρήσει με μεγάλα έργα στις ΗΠΑ που πλησιάζουν στις οικονομικές αποφάσεις τους.

Οι προγραμματιστές εξακολουθούν να δηλώνουν ότι πιστεύουν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά ζητούν αλλαγές στη χρηματοοικονομική δομή των συμφωνιών ώστε να αντανακλούν τις πρόσφατες πιέσεις. Η Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε ανακοινώνοντας ότι ο επόμενος διαγωνισμός της θα επιτρέψει πρόσθετη ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των υποψηφίων να υποβάλουν εναλλακτική πρόταση τιμολόγησης με αναπροσαρμογή.