Καθώς η πρώτη γενιά ανεμογεννητριών του Ηνωμένου Βασιλείου φτάνει στο τέλος της χρήσιμης ζωής της, ένα νέο έργο στοχεύει στην ανακύκλωση των μαγνητικών υλικών σπάνιων γαιών που περιέχουν. Το Re-Rewind, μια σύμπραξη μεταξύ της εταιρείας ανακύκλωσης μαγνητικών υλικών σπάνιων γαιών EMR, της ORE Catapult, της Magnomatics και του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Innovate UK.

Αποστολή της είναι να δημιουργήσει την πρώτη κυκλική αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου για τους μαγνήτες σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες.

Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία επιδιώκει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διασφάλιση του μέλλοντος της βιώσιμης αιολικής ενέργειας με την ανακύκλωση κρίσιμων υλικών και τη μείωση της εξάρτησης από τους εξαντλούμενους πόρους της Γης μας.

Από τον υψηλής ποιότητας κατασκευαστικό χάλυβα, τον χαλκό και άλλα μέταλλα έως μια σειρά από στοιχεία σπάνιων γαιών (όπως το πρασεοδύμιο και το δυσπρόσιο), οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες περιέχουν πληθώρα υλικών.

Εάν αυτά δεν μπορούν να προέλθουν από ανακυκλωμένα κανάλια, πρέπει να εξορύσσονται, οδηγώντας σε αυξημένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και έλλειψη πόρων.

Ειδικότερα, ο τομέας των ανεμογεννητριών χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενός μαγνήτη σπάνιων γαιών που είναι κράμα νεοδυμίου, σιδήρου και βορίου (NdFeB).

Αυτοί οι μαγνήτες NdFeB είναι κρίσιμα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις PMSG (σύγχρονη γεννήτρια μόνιμου μαγνήτη) σε μεγαλύτερες χερσαίες και υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Με την ταχεία μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, προβλέπεται ότι το 2040 θα υπάρξει έλλειμμα 240.000 τόνων μαγνητών σπάνιων γαιών, το οποίο θα επιβραδύνει δραματικά την πρόοδο, εκτός εάν δημιουργηθεί μια εναλλακτική πηγή.

Καθώς δεν υπάρχει σταθερή οδός για την ανακύκλωση αυτών των υλικών, λόγω της ασφάλειας, της οικονομίας και των τεχνικών προκλήσεων στην εξόρυξη και την ανακύκλωση των μαγνητών, το έργο "Re-Rewind" στοχεύει στην καταπολέμηση αυτής της επικείμενης έλλειψης.

Θέλει επίσης να ενισχύσει την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τα υλικά σπάνιων γαιών, να προωθήσει τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και να ανακουφίσει την πίεση στους μειούμενους πόρους της Γης.

Η επικεφαλής των ενεργειακών υποδομών του EMR, Δρ Charlotte Stamper, δήλωσε: "Η συλλογική μας προσπάθεια αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αιολικής ενέργειας.

"Δημιουργώντας μια κυκλική αλυσίδα εφοδιασμού για μαγνήτες σπάνιων γαιών, όχι μόνο μειώνουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής ανεμογεννητριών, αλλά θέτουμε επίσης τα θεμέλια για ένα πιο πράσινο, πιο αυτοσυντηρούμενο μέλλον".

Ο γενικός διευθυντής των δραστηριοτήτων της HyProMag, Νικ Μαν, δήλωσε: "Η HyProMag είναι μια εταιρεία που έχει αναλάβει την παραγωγή μαγνητικών μαγνητών: "Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό το πρωτοποριακό έργο και την ευκαιρία να ενισχύσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού ανακύκλωσης μαγνητών σπάνιων γαιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χάρη στην υποστήριξη του Innovate UK και της εξαιρετικής κοινοπραξίας των συνεργατών μας στο έργο, βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες. Η μοναδική τεχνογνωσία της κάθε εταιρείας μπαίνει στο παιχνίδι για την αντιμετώπιση του πολύπλοκου έργου της εξαγωγής μαγνητών από αποσυρόμενες ανεμογεννήτριες. Το έργο αυτό θα ξεπεράσει τα εμπόδια που σχετίζονται με την ανακύκλωση μαγνητών σπάνιων γαιών από ανεμογεννήτριες, ανοίγοντας ουσιαστικά μια νέα εγχώρια πηγή αυτών των μαγνητών, γεγονός που αποτελεί από μόνο του σημαντικό επίτευγμα".