Ινδία και Σαουδική Αραβία Επισπεύδουν το Πρότζεκτ της Κατασκευής του Διυλιστηρίου της IOC

Ινδία και Σαουδική Αραβία Επισπεύδουν το Πρότζεκτ της Κατασκευής του Διυλιστηρίου της IOC
energia.gr
Τετ, 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:03

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να επιταχύνουν το πρότζεκτ της κατασκευής του διυλιστηρίου West Coast, της κρατικής ινδικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, Indian Oil Corporation (IOC), παραγωγικής δυναμικότητας 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως

Ειδικότερα, Ινδία και η Σαουδική Αραβία εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Ινδία την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Μετά τη συμφωνία ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ινδίας-Σαουδικής Αραβίας.

«Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο διάδοχος έδωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου του διυλιστηρίου West Coast, για το οποίο έχουν ήδη προβλεφθεί κονδύλια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Ausaf Sayeed σε συνέντευξη Τύπου. στις 11 Σεπτεμβρίου.

Τα σχέδια της IOC για to διυλιστήριο στο Ratnagiri της πολιτείας Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας περιπλέκονται εξαιτίας προβλημάτων σχετικών με την απόκτηση γης. Η ελεγχόμενη από το σαουδαραβικό κράτος Saudi Aramco και η κρατική Adnoc του Άμπου Ντάμπι είναι επίσης εταίροι στο έργο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διοχέτευση επενδύσεων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία και για μια επιτροπή παρακολούθησης ώστε να διασφαλιστεί η πρόοδος στο έργο του διυλιστηρίου, πρόσθεσε ο Sayeed. Περαιτέρω λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως τα χρονοδιαγράμματα, δεν ήταν διαθέσιμες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν κοινά έργα για τη μετατροπή του πετρελαίου σε πετροχημικά στις δύο χώρες, αλλά δεν πρόσθεσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η κοινή δήλωση περιλάμβανε μια σειρά από θέματα που συζητήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής συμφωνίας στις 10 Σεπτεμβρίου για συνεργασία σε αρκετούς νέους τομείς ενέργειας και ορυκτών καυσίμων.

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να διαφοροποιήσουν το εμπόριο υδρογονανθράκων τους σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρική σχέση, είπε ο Sayeed.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στους τομείς των ΑΠΕ, της ενεργειακής απόδοσης, του υδρογόνου, καθώς και της δέσμευσης, αξιοποίησης, αποθήκευσης και διασύνδεσης άνθρακα με το ηλεκτρικό δίκτυο, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, όπως επίσης και σε ένα στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR) αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια. Αρκετές μεγάλες διεθνείς εταιρείες εμπορίας πετρελαίου και εμπορευμάτων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου SPR της Ινδίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Κάτω Βουλή της Ινδίας στις 3 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 50 δισεκατομμύρια ρουπίες (600 εκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό της για το οικονομικό έτος 2023 (που λήγει το Μάρτιο του 2024) για την ανοικοδόμηση του SPR της χώρας.

Η συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Σαουδικής Αραβίας, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα, θα περιλαμβάνει επίσης ποιοτικές συνεργασίες των δύο χωρών για τον εντοπισμό υλικών, προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με όλους τους ενεργειακούς τομείς, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.