IEA: Oι Αντιδράσεις Δείχνουν ότι η Ζήτηση Πετρελαίου και Φ. Αερίου Μπορεί να Μην Κορυφωθεί Σύντομα

IEA: Oι Αντιδράσεις Δείχνουν ότι η Ζήτηση Πετρελαίου και Φ. Αερίου Μπορεί να Μην Κορυφωθεί Σύντομα
energia.gr
Πεμ, 14 Σεπτεμβρίου 2023 - 10:50

Είναι ασυνήθιστο για τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) να δημοσιεύει προβλέψεις ένα μήνα πριν από την κορυφαία ετήσια ενεργειακή έκθεσή του. Ωστόσο, οι πολιτικές για το κλίμα βρίσκονται σε κίνδυνο στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ο ισχυρισμός του ΙΕΑ ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2030 μπορεί να θεωρηθεί ως μια κραυγή συσπείρωσης, καθώς οι κυβερνήσεις αμφιταλαντεύονται μπροστά στη δυσαρέσκεια.

Σύμφωνα με τους FT, η ανάλυση του παρατηρητηρίου βασίζεται στις πολιτικές των κυβερνήσεων ως έχουν. Συχνά υπάρχει χάσμα μεταξύ πρόθεσης και πραγματικότητας. Οι αντιδράσεις που ήδη παρατηρούνται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσαν εύκολα να επεκτείνουν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Πέρυσι, ο ΙΕΑ διατύπωσε την προοπτική ότι η παγκόσμια χρήση φυσικού αερίου και άνθρακα είτε θα παραμείνει στάσιμη είτε θα μειωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Προηγουμένως ανέμενε ότι το πετρέλαιο θα εξομαλυνθεί στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, όχι πριν από το 2030.

Η ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ. Έφτασε τα 103 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο. Η έντονη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και η αυξημένη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας έχουν ωθήσει την κατανάλωση φέτος.

Ο ΙΕΑ δικαιολογημένα πιστεύει ότι η κινεζική ζήτηση θα επιβραδυνθεί. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένας λόγος για την ανοδική στάση του παρατηρητηρίου. Αυτά έφτασαν τα 10 εκατ. το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών πωλήσεων. Προβλέπεται ότι θα αυξηθούν φέτος στα 14 εκατ. Μέχρι το 2030, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να μειώσουν την ανάγκη για 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Ο ΙΕΑ θα δημοσιεύσει τις προβλέψεις του στο σύνολό τους τον επόμενο μήνα. Ο εκτελεστικός διευθυντής Fatih Birol θα πρέπει να τις συνοδεύσει με μια προειδοποίηση: οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες μετάβασης για να πετύχουν τα ορόσημα που προτείνει ο ΙΕΑ.

Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς αμβλύνει την απαγόρευση των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την κατακραυγή των ιδιοκτητών σπιτιών που ανησυχούν για το κόστος της μετάβασης σε καθαρότερες τεχνολογίες. Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αμβλύνουν ή να καταργήσουν τμήματα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί για περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι επενδυτές καθαρής ενέργειας συχνά διαμαρτύρονται ότι άλλα ζητήματα, όπως οι καθυστερήσεις στον προγραμματισμό, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές για το κλίμα.

Η αρχική ιδέα της "κορύφωσης του πετρελαίου" ήταν ότι οι προμήθειες του πετρελαίου θα άρχιζαν να εξαντλούνται από το 1970. Στη νέα της εκδοχή, η "αιχμή του πετρελαίου" περιγράφει το σημείο στο οποίο η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται ασταμάτητα. Η ανακρίβεια του πρώτου θέτει σε λογική αμφιβολία το δεύτερο.