Η Μητρική της Maersk Ιδρύει Εταιρεία Πράσινης Μεθανόλης Καθώς η OCI Επεκτείνει την Παραγωγή της

Η Μητρική της Maersk Ιδρύει Εταιρεία Πράσινης Μεθανόλης Καθώς η OCI Επεκτείνει την Παραγωγή της
energia.gr
Παρ, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:23

Οι εταιρείες φουλάρουν για πράσινα καύσιμα. Η ζήτηση για πράσινη μεθανόλη και συναφή προϊόντα καυσίμων συνεχίζει να αυξάνεται όχι μόνο από τη ναυτιλιακή αλλά και από άλλες βιομηχανίες που θα είναι εξίσου δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα. Προβλέποντας εκθετική ανάπτυξη από τη ναυτιλία, καθώς και από τις οδικές μεταφορές και τις βιομηχανικές εφαρμογές, οι εταιρείες προχωρούν στη δημιουργία νέας παραγωγικής ικανότητας,

με την A.P. Moller Group, τη μητρική εταιρεία της Maersk, και την OCI Global να είναι οι τελευταίες που ανακοίνωσαν προσπάθειες για την ανάπτυξη της προσφοράς πράσινης μεθανόλης.

Σε χρόνο που συνέπεσε με την τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου containership μεθανόλης διπλού καυσίμου στον κόσμο, ο όμιλος A.P. Moller Group ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας εταιρείας, της C2X, η οποία θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί την παραγωγή πράσινης μεθανόλης. Η Moller επισημαίνει ότι θα αποτελέσει ''θερμοκοιτίδα'' για τη νέα εταιρεία έχοντας ολοκληρώσει έναν γύρο χρηματοδότησης και όντας ο κύριος ιδιοκτήτης. Η A.P. Moller-Maersk, η δημόσια εταιρεία στην οποία ανήκει η εταιρεία ναυτιλίας και logistics, θα είναι επίσης μέτοχος κατά 20% στη νέα εταιρεία.

Η Moller επισημαίνει ότι η μεθανόλη χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά καθημερινά προϊόντα, όπως πλαστικά, κόλλες, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και άλλες εφαρμογές. Τώρα η ναυτιλιακή βιομηχανία και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές φαίνεται ότι θα είναι ένας όλο και μεγαλύτερος χρήστης των καυσίμων μεθανόλης στις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα. Τόσο η Moller όσο και η OCI επισημαίνουν τη σημαντική αύξηση του βιβλίου παραγγελιών για πλοία με καύσιμα μεθανόλης.

Η OCI έχει προβλέψει αύξηση της αγοράς πράσινης μεθανόλης με πρόσθετη ζήτηση άνω των έξι εκατομμυρίων τόνων έως το 2028, λόγω της υιοθέτησης της πράσινης μεθανόλης ως ναυτιλιακού καυσίμου, με βάση τα 225 πλοία διπλού καυσίμου μεθανόλης που βρίσκονται τώρα υπό παραγγελία. Μακροπρόθεσμα, η Moller αναφέρει ότι αναμένει ότι η ετήσια ζήτηση μεθανόλης θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σε περίπου 300 εκατομμύρια τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος της να είναι πράσινη μεθανόλη.

"Η αντικατάσταση της υφιστάμενης χρήσης ορυκτής μεθανόλης με πράσινη μεθανόλη, καθώς και η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από τη χρήση πράσινης μεθανόλης ως καύσιμο, απαιτεί μια βαθμιαία αλλαγή στην παγκόσμια παραγωγική ικανότητα μη ορυκτής μεθανόλης", υπογραμμίζει ο Moller. Η C2X αναφέρουν ότι δημιουργείται για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μέσω επενδύσεων σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινης μεθανόλης και στοχεύει να υποστηρίξει μια ποικιλία πελατών στους τομείς των χημικών προϊόντων και της ναυτιλίας που χρειάζονται πράσινη μεθανόλη για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

"Η C2X ιδρύθηκε για να επιτρέψει την ενεργειακή μετάβαση σε διάφορες βιομηχανίες που είναι δύσκολο να σταματήσουν, όπως τα πλαστικά, οι κόλλες, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα καύσιμα", αναφέρει ο Robert M. Uggla, διευθύνων σύμβουλος της A.P. Moller Holding.

Σχεδιάζουν να έχουν ετήσια παραγωγική ικανότητα άνω των τριών εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030. Η C2X θα αναπτύξει πράσινη μεθανόλη από διάφορες οδούς, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τοποθεσίας, και επί του παρόντος επιδιώκει έργα πράσινης μεθανόλης μεγάλης κλίμακας κοντά στη διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο και στο λιμάνι της Ουέλβα στην Ισπανία, καθώς και άλλες ευκαιρίες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Η C2X ξεκινά με μια ισχυρή ομάδα διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου ενός βετεράνου της ενεργειακής βιομηχανίας με 35 χρόνια εμπειρίας, του Drian Davis, ο οποίος εντάσσεται στην εταιρεία από τη Shell για να γίνει διευθύνων σύμβουλος. Ο Alastair Maxwell εντάσσεται ως οικονομικός διευθυντής με 30ετή τραπεζική εμπειρία, μεταξύ άλλων στη Morgan Stanley και την Goldman Sachs, και θα έχουν μια αρχική ομάδα 60 ατόμων.

 Η OCI Global, ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης μεθανόλης, ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα σε περίπου 400.000 μετρικούς τόνους ετησίως. Η OCI υπογραμμίζει ότι οι παραλήπτες της περιλαμβάνουν επί του παρόντος την αγορά οδικών καυσίμων, όπου χρησιμοποιείται ως μείγμα καυσίμων για τη μείωση των εκπομπών από τη βενζίνη, καθώς και ως δομικό στοιχείο σε μια σειρά βιομηχανικών εφαρμογών και, πιο πρόσφατα, ως καύσιμο για τη ναυτιλία.

Τα σχέδια επέκτασης της παραγωγής από τις δραστηριότητες της εταιρείας στο Beaumont του Τέξας περιλαμβάνουν τη σύναψη συμφωνιών προμήθειας ανανεώσιμου φυσικού αερίου (RNG) που υπερβαίνει τα 15.000 mmbtu ημερησίως, καθώς και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων αποβλήτων και ανάπτυξης από την πόλη του Beaumont.

Πρόκειται για την πρώτη upstream μονάδα παραγωγής RNG της OCI και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η OCI HyFuels θα προσθέσει για πρώτη φορά στο χαρτοφυλάκιο παραγωγής της πράσινη ηλεκτρονική μεθανόλη με βάση το υδρογόνο, με βάση την αυξανόμενη ζήτηση από πολυάριθμες βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές ρύπων.

Η C2X και η OCI εντάσσονται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που αγωνίζονται να επεκτείνουν ή να εισέλθουν στην αγορά πράσινης μεθανόλης, Οι αναλυτές έχουν επισημάνει τις ευκαιρίες αναφέροντας ότι τα τρέχοντα σχέδια παραγωγής υστερούν κατά πολύ σε σχέση με την αναμενόμενη ζήτηση.