Η Petrobras υπέβαλε αίτημα στην IBAMA για την έναρξη της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για 10 περιοχές στα ανοικτά της Βραζιλίας για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 23 GW. Επτά περιοχές βρίσκονται στα βορειοανατολικά (τρεις στο Rio Grande do Norte, τρεις στο Ceará και μία στο Maranhão), δύο στα νοτιοανατολικά (μία στο Rio de Janeiro και μία στο Espírito Santo) και μία στα νότια της χώρας (Rio Grande do Sul).

 

Το αίτημα για την έναρξη της αδειοδότησης αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντος της Petrobras για την ανάπτυξη των δικών της έργων, εκτός από τα έργα συνεργασίας, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, όπως οι περιοχές που μελετώνται από κοινού με την Equinor.

Οι δύο εταιρείες αξιολογούν την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα επτά υπεράκτιων έργων παραγωγής αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των βραζιλιάνικων ακτών, με δυνατότητα παραγωγής έως και 14,5 GW.

Φέτος, η Petrobras ολοκλήρωσε μια δεκαετία υπεράκτιων αιολικών μετρήσεων και εντείνει τις εκστρατείες μέτρησης του ανέμου σε ορισμένες τοποθεσίες στη θάλασσα της Βραζιλίας, οι οποίες είναι θεμελιώδους σημασίας για την αξιολόγηση της τεχνικής σκοπιμότητας των μελλοντικών υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας.

Η περιοχή που επιλέχθηκε στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο ξεχωρίζει από όλες τις άλλες που έχουν ήδη κατατεθεί στην IBAMA για υπεράκτια αιολικά έργα, καθώς είναι η μόνη που τοποθετείται σε βάθος νερού μεγαλύτερο από 100 μέτρα, όπου δεν είναι δυνατή η χρήση σταθερών θεμελίων, που οδηγούνται απευθείας στον πυθμένα της θάλασσας.

Στην περίπτωση αυτή, οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι πλωτές και η σκοπιμότητά τους θα ανοίξει δυνατότητες για την ενσωμάτωση και την παροχή ενέργειας στις πλατφόρμες παραγωγής της εταιρείας.

Αυτού του είδους το αίτημα προς την IBAMA δεν εγγυάται το δικαίωμα στις περιοχές, το οποίο θα πρέπει να συμβεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς που συζητούνται στο Εθνικό Συνέδριο.