Στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τον άνθρακα των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων της, η TotalEnergies προκηρύσσει διαγωνισμό για την προμήθεια 500.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως. Η εταιρεία διαθέτει έξι διυλιστήρια στην Ευρώπη, στην Αμβέρσα (Βέλγιο), στη Leuna (Γερμανία), στη Zeeland (Ολλανδία), στη Νορμανδία, στο Donges, στο Feyzin (Γαλλία) και δύο βιοδιυλιστήρια στο La Mède και στο Grandpuits (Γαλλία), τα οποία καταναλώνουν υδρογόνο.

 

Η TotalEnergies θέλει να αντικαταστήσει 500.000 τόνους από αυτό το υδρογόνο που καταναλώνουν τα διυλιστήριά της με πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της TotalEnergies να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται άμεσα με τις δραστηριότητές της στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (Scope 1+2) κατά 40% το 2030 σε σύγκριση με το 2015.

"Αυτή η μαζική προκήρυξη διαγωνισμού εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της TotalEnergies για την απαλλαγή από τον άνθρακα όλου του υδρογόνου που καταναλώνεται στα ευρωπαϊκά διυλιστήριά της έως το 2030.

"Παράλληλα με τα ήδη προσδιορισμένα έργα παραγωγής πράσινου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα υδρογόνου με τα οποία η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τις La Mède, Grandpuits, Leuna και Normandie, καλούμε τρίτους παραγωγούς να μας παράσχουν το πράσινο υδρογόνο που χρειαζόμαστε και να επιταχύνουν την απαλλαγή των δραστηριοτήτων μας από τον άνθρακα.

"Ελπίζουμε να επωφεληθούμε από τις πιο ανταγωνιστικές λύσεις που αναπτύσσουν διάφοροι προμηθευτές σε όλο τον κόσμο, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την TotalEnergies", δήλωσε ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies.

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προσφορών προστίθεται στα έργα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Στη La Mède, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο Masshylia, σε συνεργασία με την Engie, το οποίο αποσκοπεί στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου για τις ανάγκες του βιοδιυλιστηρίου.

Στο Grandpuits, η TotalEnergies και η Air Liquide στοχεύουν στη δημιουργία ενός καινοτόμου και κυκλικού συστήματος για την παραγωγή 20.000 τόνων ετησίως μερικώς ανανεώσιμου υδρογόνου μέσω της ανακύκλωσης του υπολειμματικού βιοαερίου από το βιοδιυλιστήριο.

Τον Ιούνιο του 2023, η TotalEnergies και η VNG, μια γερμανική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου, υπέγραψαν συμφωνία για τη μελλοντική προμήθεια πράσινου υδρογόνου στο διυλιστήριο της Leuna.

Η TotalEnergies και η Air Liquide υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2023 συμφωνία για τη μελλοντική προμήθεια έως και 15.000 τόνων πράσινου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην πλατφόρμα της TotalEnergies στη Νορμανδία.