IEEFA: Ούτε Καθαρό Ούτε Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Άνθρακα Ούτε Λύση για την Κλιματική Αλλαγή το Μπλε Υδρογόνο

IEEFA: Ούτε Καθαρό Ούτε Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Άνθρακα Ούτε Λύση για την Κλιματική Αλλαγή το Μπλε Υδρογόνο
energia.gr
Σαβ, 16 Σεπτεμβρίου 2023 - 06:02

Η διαφημιστική εκστρατεία για το μπλε υδρογόνο έχει εξαπλωθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στην υποστήριξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και στα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, το αμερικανικό Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), με μία πρόσφατη έκθεσή του, τονίζει ότι το μπλε υδρογόνο δεν είναι ούτε καθαρό ούτε χαμηλών εκπομπών άνθρακα και δεν αποτελεί λύση για την παγκόσμια κλιματική κρίση

Το IEEFA ισχυρίζεται ότι, χωρίς να προσφέρουν καμία απόδειξη, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας αυτής διαφημίζουν επανειλημμένα το μπλε υδρογόνο ως μία «καθαρή» μέθοδο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας από μεθάνιο ή άνθρακα, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο. Ωστόσο, στη μελέτη του με τίτλο «Blue Hydrogen: Not clean, not low carbon, not a solution», το Ινστιτούτο διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποτιμά σημαντικά τον αντίκτυπο της παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα στην υπερθέρμανση του πλανήτη με τουλάχιστον τέσσερις τρόπους:

  • Υποθέτει ότι μόνο το 1% του μεθανίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου θα εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα μεταξύ των φρεατίων και των εγκαταστάσεων παραγωγής. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογίζουν πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις  (peer-reviewed scientific analyses) και που έχει εντοπιστεί από έρευνες εκπομπών σε αεροπλάνα και δορυφόρους.
  • Επικεντρώνεται αποκλειστικά στο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) από  μεθάνιο, που αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, αλλά το οποίο υπάρχει μόλις εδώ και έναν αιώνα. Αυτό υποτιμά σημαντικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του μεθανίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς το 20ετές GWP του είναι περισσότερο από 80 φορές μεγαλύτερο από αυτό του διοξειδίου του άνθρακα ενώ το GWP των 100 ετών είναι πολύ χαμηλότερο.

Μπλε υδρογόνο: «Καθαρό» στη θεωρία αλλά όχι στην πράξη (πηγή: IEEFA)

 

  • Σε αντίθεση με τα επιστημονικά στοιχεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποθέτει ότι το υδρογόνο δεν έχει καμία επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη όταν διαρρέει στην ατμόσφαιρα.
  • Βασίζεται στην υπερβολικά αισιόδοξη και αναπόδεικτη υπόθεση ότι τα έργα παραγωγής υδρογόνου θα είναι σε θέση να δεσμεύσουν σχεδόν όλο το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργούν.

«Εάν το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε πιο ρεαλιστικούς αριθμούς στις αναλύσεις του, θα ήταν σαφές ότι το μπλε υδρογόνο είναι μια εξαιρετικά βρώμικη εναλλακτική λύση», δήλωσε ο David Schlissel, διευθυντής ανάλυσης προγραμματισμού πόρων της IEEFA και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Η πραγματικότητα είναι ότι το μπλε υδρογόνο δεν είναι καθαρό ούτε εκπέμπει χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η επιμονή σε αυτή την τεχνολογία σπαταλά πολύτιμο χρόνο και αποσπά την προσοχή από την επένδυση σε πιο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη όπως οι αιολικοί και ηλιακοί πόροι, η αποθήκευση μπαταριών και η ενεργειακή απόδοση».

Η έκθεση αναλύει την ένταση άνθρακα του μπλε υδρογόνου σε μια σειρά πιθανών μελλοντικών ποσοστών εκπομπών μεθανίου, τη διαρροή υδρογόνου και την αποτελεσματικότητα της δέσμευσης άνθρακα. Αλλά ακόμη και με πολύ ευνοϊκές υποθέσεις, είναι σαφές ότι το καύσιμο αυτό απλώς δεν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.

Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης και αναλύτρια του  IEEFA Anika Juhn, «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η χρηματοδότηση έργων μπλε υδρογόνου από την κυβέρνηση και τους επενδυτές να επιδεινώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη ενθαρρύνοντας την κατασκευή έργων που θα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες».