Οι Φιλιππίνες Κατηγορούν την Κίνα για Τεράστιες Ζημιές σε Κοραλλιογενείς Υφάλους

Οι Φιλιππίνες Κατηγορούν την Κίνα για Τεράστιες Ζημιές σε Κοραλλιογενείς Υφάλους
energia.gr
Δευ, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:20

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων κατηγόρησαν τα κινεζικά αλιευτικά συμφέροντα για παράνομη καταστροφή κοραλλιών σε τεράστια κλίμακα στον ύφαλο Ιροκουά, ένα αμφισβητούμενο χερσαίο στοιχείο στα νησιά Spratly. Η Κίνα διατηρεί έναν μεγάλο στόλο επιδοτούμενων αλιευτικών σκαφών, τα οποία διαχειρίζεται η πολιτοφυλακή, στα νησιά Spratly και τα αναπτύσσει για αποστολές παρουσίας και εκφοβισμού.

Στο παρελθόν, οι κινεζικοί φορείς αλιείας έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό για παράνομη αλιεία σε αυτή την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων, συχνά με επιτήρηση που παρέχεται από σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής. Τα γιγαντιαία μύδια είναι πολύτιμα για το κέλυφός τους στην Κίνα και οι Κινέζοι αλιείς καταστρέφουν τις δομές των υφάλων προκειμένου να εκθέσουν και να αλιεύσουν πολύτιμα δείγματα.

Σε μια πρόσφατη περιπολία που πέρασε από τον ύφαλο Iroquois, η AFP ανακάλυψε αυτό που πιστεύει ότι αποτελεί ένδειξη "μαζικής" καταστροφής κοραλλιών από κινεζικά αλιευτικά σκάφη. Τα σκάφη αποχώρησαν όταν έφτασαν οι δυνάμεις των Φιλιππίνων.

"Όταν έφυγαν στείλαμε τους δύτες μας να κάνουν μια υποβρύχια έρευνα και ... είδαμε ότι δεν υπήρχαν πια κοράλλια. Τα κοράλλια είχαν καταστραφεί", δήλωσε ο αντιναύαρχος Αλμπέρτο Κάρλος, επικεφαλής της Δυτικής Διοίκησης της AFP, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι φιλιππινέζικες δυνάμεις είχαν εγκατασταθεί στο σημείο για να προστατεύσουν τον ύφαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά έπρεπε να επιστρέψουν στο λιμάνι. Μετά την αναχώρησή τους, τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη κατέβηκαν στον ύφαλο, δήλωσε ο Κάρλος.

Η Δυτική Διοίκηση έχει παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των σκαφών της ναυτικής πολιτοφυλακής στα Spratlys τον τελευταίο καιρό, με περίπου 30 από τα επιδοτούμενα αλιευτικά σκάφη να δραστηριοποιούνται στα ύδατα των Φιλιππίνων. Αυτό είναι λιγότερο από τα 200 και πλέον σκάφη που εντοπίστηκαν στις Union Banks το 2021, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας.

Τα καλά νέα για την κυβέρνηση των Φιλιππίνων είναι ότι η καταστροφή των πόρων μπορεί να αποτελέσει αρκετή δικαιολογία για μια νέα αγωγή κατά της Κίνας. Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Francis Jardeleza δήλωσε στους Manila Times το Σαββατοκύριακο ότι οι Φιλιππίνες θα μπορούσαν να μηνύσουν την Κίνα για πραγματική ζημία στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης (PCA), με βάση την απόφαση του PCA του 2016 υπέρ των Φιλιππίνων. Σε εκείνη την υπόθεση, το PCA απέρριψε τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας - αλλά δεν μπορούσε να αποφανθεί σχετικά με τις αποζημιώσεις, καθώς δεν είχε ζητηθεί αποζημίωση. Σύμφωνα με τον Jardeleza, η Μανίλα θα μπορούσε επίσης να ασκήσει αγωγή για τις κινεζικές επιπτώσεις στην αλιεία και σε άλλους πόρους εντός της ΑΟΖ των Φιλιππίνων, και ίσως να είναι σε θέση να εξασφαλίσει και την επιδίκαση παραδειγματικής (τιμωρητικής) αποζημίωσης.