Η Andel και η Copenhagen Infrastructure Partners έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Δανία. Οι εταιρείες θα σχηματίσουν κοινοπραξία για να συνεργαστούν σε δύο διαγωνισμούς για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hesselo στο Kattegat βόρεια της Ζηλανδίας και το Kriegers Flak 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Τα δύο πάρκα θα έχουν τη δυνατότητα

να παρέχουν ενέργεια σε ισοδύναμο αριθμό 2 εκατ. κατοικιών. "Η διεθνής κλιματική και ενεργειακή κρίση αποτελεί απειλή για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και έχει μεγάλη σημασία να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Andel, Jesper Hjulmand.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι που συνάπτουμε αυτή την ισχυρή στρατηγική συνεργασία με την CIP, μια εταιρεία με τεχνογνωσία στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

"Στο επενδυτικό μας πρόγραμμα έως το 2035, 90 δισ. δανικές κορώνες θα επενδυθούν στην ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Τώρα, μαζί με την CIP είμαστε έτοιμοι και στόχος μας είναι να κερδίσουμε τους διαγωνισμούς για το Hesselo και το Kriegers Flak 2".

Η CIP δήλωσε ότι η συνεχής ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στη Δανία δεν εξυπηρετεί μόνο τον σκοπό της μετάβασης στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα είναι επίσης κεντρικής σημασίας για τη διατήρηση της θέσης της εταιρείας ως παγκόσμιου ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η οικονομία και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

"Το Hesselo και το Kriegers Flak 2 αποτελούν πολύ σημαντικά κομμάτια του παζλ που είναι η μετάβαση του ενεργειακού συστήματος της Δανίας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CIP Jakob Baruël Poulsen.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε τη μετάβαση και στην Andel και στο CIP είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δικό μας μέρος της δουλειάς.

"Η Andel διαθέτει ισχυρές ικανότητες στη λειτουργία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και στην εμπορία ενέργειας σε μεγάλες ποσότητες τόσο οικονομικά όσο και προς τους καταναλωτές, οπότε η Andel είναι ένας εταίρος που συμπληρώνει πολύ καλά τις αρμοδιότητές μας. Η κοινή μας φιλοδοξία είναι να αποτελέσουμε σημαντικό μοχλό για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα ύδατα της Δανίας".

Οι αρχές της Δανίας έχουν ορίσει ελκυστικές περιοχές που έχουν οριστεί για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, το Kattegat και τη Βαλτική Θάλασσα μέσω μιας διαδικασίας διαλογής που ακολουθείται από προκαταρκτικές έρευνες των περιοχών.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hesselo έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2029 και το Kriegers Flak 2 έως το 2030. Τα δύο πάρκα θα έχουν συνολική ελάχιστη εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW.