Ντάνιελ: Η Καταστροφική Καταιγίδα που Προκάλεσε Εκατοντάδες Νεκρούς στη Λιβύη ως «Μεσογειακός Κυκλώνας»

Ντάνιελ: Η Καταστροφική Καταιγίδα που Προκάλεσε Εκατοντάδες Νεκρούς στη Λιβύη ως «Μεσογειακός Κυκλώνας»
energia.gr
Δευ, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:09

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη τροφοδοτήθηκαν από ένα «μεσογειακό κυκλώνα», έναν έντονο κυκλώνα με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τυφώνα που μπορεί να εκτείνεται από τη Μεσόγειο και το Ιόνιο Πέλαγος και μέχρι και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Όπως αναφέρουν οι FT, η καταιγίδα Ντάνιελ στοίχισε χιλιάδες ζωές την περασμένη εβδομάδα όταν έπληξε τη Λιβύη αφού πρώτα είχε χτυπήσει περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Στη Λιβύη προκάλεσε την κατάρρευση φραγμάτων στο λιμάνι της πόλης Derna. Αν και οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια, καθώς εμφανίζονται μία έως τρεις φορές το χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν, ωστόσο, να οδηγήσουν σε καταστροφικές πλημμύρες, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Οι θερμοκρασίες στον ανατολικό Ατλαντικό και την ανατολική Μεσόγειο είναι 2-3°C υψηλότερες από τις κανονικές, δημιουργώντας καταιγίδες με ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις.

 
Η καταιγίδα "Ντάνιελ" χτυπά Ελλάδα, Τουρκία και Λιβύη (πηγή: FT)


Στην περιοχή παρατηρήθηκαν, επίσης, υψηλές πιέσεις, οι οποίες παγίδευσαν την καταιγίδα πάνω από την Ελλάδα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα κυρίως στη Θεσσαλία. Όταν τελικά μετακινήθηκαν, εξελίχθηκαν σε μεσογειακό κυκλώνα, που προκάλεσε τεράστιες βροχοπτώσεις στη Λιβύη. Καταρρακτώδεις βροχές μεταξύ 150 και 240 χιλιοστών προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Al-Bayda, η οποία κατέγραψε το ρεκόρ των 414,1 χιλιοστών σε διάστημα 24 ωρών.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ήταν πάνω από 27,5°C, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταιγίδων. «Το πιο ζεστό νερό δεν τροφοδοτεί αυτές τις καταιγίδες μόνο από την άποψη της έντασης των βροχοπτώσεων, αλλά τις κάνει και πιο άγριες», δήλωσε ο Karsten Haustein, κλιματολόγος και μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Το γεγονός ότι ο Ντάνιελ θα μπορούσε να μετατραπεί σε μεσογειακό κυκλώνα. . . είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των υψηλότερων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας και ως εκ τούτου της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής επίσης».

 
Καταιγίδα "Ντάνιελ": Καταρρακτώδεις βροχές σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (πηγή: FT)


Οι περισσότεροι μεσογειακοί κυκλώνες έχουν ακτίνα από 70 έως 200 χιλιόμετρα και διατηρούν τα τροπικά χαρακτηριστικά τους μέχρι και για τρεις ημέρες. Μπορούν να ταξιδέψουν από 1.000 μέχρι και 3.000 χιλιομέτρων μέχρι να χάσουν την επαφή με τις θαλάσσιες επιφάνειες που τροφοδοτούν την ενέργειά τους. Ενώ το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί όλο το χρόνο, η δραστηριότητα συνήθως κορυφώνεται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι ήταν ξεκάθαρο ότι οι υποδομές της Λιβύης είχαν πλημμυρίσει από τις έντονες βροχοπτώσεις. Η στάθμη του νερού θα ήταν πολύ υψηλή ακόμα κι αν το φράγμα είχε υπερχειλιστή.

«Εάν είχατε πολύ έντονες βροχοπτώσεις για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η δεξαμενή θα γεμίσει και ο υπερχειλιστής θα ενεργοποιηθεί επειδή θέλετε να αποφύγετε το νερό να ξεπεράσει το φράγμα και να διαβρώσει τη δομή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια σταθερότητα», τονίζει ο Simon Mathias του Πανεπιστημίου Durham. «Είναι πιθανό ο υπερχειλιστής να μην μπορεί να αποβάλει το νερό αρκετά γρήγορα».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι πολλά θύματα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν η Λιβύη είχε μια καλύτερη μετεωρολογική υπηρεσία που παρείχε πληροφορίες και προειδοποιήσεις. Τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι έχουν δηλωθεί νεκροί και 10.000 αγνοούνται.

Ορισμένοι ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να συνδεθεί οριστικά η εκδήλωση των φαινομένων αυτών με την κλιματική αλλαγή, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων. «Θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση ακραίων γεγονότων χωρίς προηγούμενο στο αρχείο παρατήρησης», δήλωσε η Λίζι Κέντον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Η καταιγίδα Ντάνιελ είναι ενδεικτική του τύπου καταστροφικών πλημμυρών που μπορεί να περιμένουμε όλο και περισσότερο στο μέλλον, αλλά τέτοια γεγονότα μπορεί να συμβούν ακριβώς λόγω της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος, όπως συνέβη στο παρελθόν».