Mια νέα πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης LNG (FSRU) έφτασε στη δυτική Γαλλία το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος της TotalEnergies, καθώς ακτιβιστές της Greenpeace προσπάθησαν να την εμποδίσουν να εισέλθει στο λιμάνι

Η ζήτηση για LNG στην Ευρώπη έχει αυξηθεί στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Γαλλία να βασίζεται στους τέσσερις τερματικούς σταθμούς LNG για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και να βοηθήσει τον εφοδιασμό γειτόνων όπως η Γερμανία.

Το δεξαμενόπλοιο Cape Ann, το οποίο συνοδεύει το νέο FSRU, έφτασε στο λιμάνι της Χάβρης το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της LSEG. Ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace εμπόδισε την πορεία του δεξαμενόπλοιου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που θεωρεί ως αντίφαση μεταξύ του νέου τερματικού σταθμού και της κυβερνητικής δέσμευσης, πέρυσι, να γίνει η Γαλλία το πρώτο μεγάλο κράτος που θα καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της οργάνωσης.

«Αυτός ο τερματικός σταθμός δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει όλα τα νέα έργα υποδομής ορυκτών και κάθε σχέδιο επέκτασης της υπάρχουσας υποδομής», δήλωσε η Helene Bourges, επικεφαλής της εκστρατείας ορυκτών καυσίμων της Greenpeace Γαλλίας.

Ακτιβιστές με καγιάκ απέκλεισαν τη δίοδο προς την είσοδο του λιμανιού και έγραψαν το σύνθημα «το αέριο σκοτώνει» στο πλάι του δεξαμενόπλοιου, ανέφερε η Greenpeace, προσθέτοντας ότι μέλη της ομάδας Scientists in Rebellion ήταν επίσης παρόντα και υποστήριξαν τη δράση.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies είπε ότι η εταιρεία σέβεται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αποδοκιμάζει κάθε μορφή βίας, λεκτική, σωματική ή υλική», λέγοντας ότι η ασφάλεια τόσο των ναυτών όσο και των ακτιβιστών αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία.

Η υποδομή φυσικού αερίου που εγκαθίσταται στη Χάβρη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία για πέντε χρόνια και θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ετησίως, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Alex Froley, αναλυτής LNG στην εταιρεία πληροφοριών δεδομένων ICIS, δήλωσε ότι το FSRU θα συνδεθεί με τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου προτού να είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παράδοση του καυσίμου στην ξηρά. Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατάσταση προμήθειας φυσικού αερίου φαίνεται «πολύ άνετη», με ισχυρά επίπεδα αποθήκευσης αερίου στην ξηρά στην Ευρώπη και τον συνεχιζόμενο ζεστό καιρό που κρατά τη ζήτηση για θέρμανση χαμηλή.