Οι BRICS, η ομάδα των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου έχει αλλάξει ταχύτητα από το 2001 που ιδρύθηκε από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, και πλέον είναι σε θέση να επηρεάζει πράγματα και καταστάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Η Νότια Αφρική προσχώρησε στην ομάδα το 2010, όταν προστέθηκε ένα S στο ακρωνύμιο, 

για να γίνει BRICS. Από κοινού, τα κράτη- μέλη αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η αυξανόμενη σημασία των BRICS έγινε φανερή κατά την τελευταία Σύνοδο των G20 στην Ινδία όταν πέτυχαν να μετριάσουν  υπέρ της Μόσχας, το ύφος του τελικού ανακοινωθέντος, όσον αφορά στο σκέλος της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Το μπλοκ ιδρύθηκε ανεπίσημα το 2009, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, προκειμένου να αντισταθμίσει τη δεσπόζουσα θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους στη σύγχρονη παγκόσμια τάξη.

Σήμερα στην πόρτα του συνωθούνται χώρες όπως το Ιράν, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αναμένεται να ενταχθούν επίσημα στην ομάδα των αναδυόμενων χωρών που επιδιώκουν να αποκτήσουν επιρροή στο παγκόσμιο σκηνικό, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Είναι η δεύτερη φορά που οι BRICS αποφασίζουν να επεκταθούν.

Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ