Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΑΝ οι Υπουργοί Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αποδεχόμενοι τη σχετική γνώμη της ΡΑΕ, εξέδωσαν απόφαση ορίζοντας ανώτατη τιμή καταναλωτή (ΑΤΚ) για τους νόμους Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των τιμών.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΑΝ οι Υπουργοί Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αποδεχόμενοι τη σχετική γνώμη της ΡΑΕ, εξέδωσαν απόφαση ορίζοντας ανώτατη τιμή καταναλωτή (ΑΤΚ) για τους νόμους Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των τιμών. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας είχε ζητήσει προηγουμένως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και ειδικότερα τις παραγράφους 2 έως 4 του άρθρου 20 του ν. 3054/2002, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκφέρει γνώμη σχετικά με το αν συντρέχουν λόγοι για την επιβολή, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ανώτατης τιμής πώλησης στον καταναλωτή. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης και προσδιόρισε τη μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 8η Αυγούστου 2008 και καθορίζοντας ως όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 λεπτά/λίτρο. Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δυο σημεία πώλησης καύσιμων το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 λεπτά ανά λίτρο. Σημειώνεται ότι με την επόμενη τιμοληψία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, θα επαναπροσδιορισθεί η ΑΤΚ.

Η ανώτατη τιμή πώλησης στον καταναλωτή προσδιορίστηκε με κριτήρια αντικειμενικά και έως την 31η Αυγούστου 2008. Το μέτρο αυτό δεν υπερβαίνει τα όρια που είναι ενδεδειγμένα και αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού δηλαδή της διάθεσης του καυσίμου στους καταναλωτές σε λογικές τιμές.

Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, μέσω διενέργειας τιμοληψιών για τις τιμές υγρών καυσίμων, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους νησιωτικούς Νομούς της χώρας που βρίσκονται σε σημαντική γεωγραφική απόσταση από τις θέσεις των διυλιστηρίων της χώρας υπάρχει συστηματική και σημαντική θετική απόκλιση των τιμών των υγρών καυσίμων του στατιστικού δείγματος σε σχέση με την μέση τιμή πώλησης στην Αττική όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός. Το ύψος της απόκλισης αυτής υπερβαίνει το επιπλέον κόστος μεταφοράς των καυσίμων.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ τους τελευταίους μήνες οι τιμές των υγρών καυσίμων ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πρόσφατα σημειώθηκε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών που, όμως, δεν αντικατοπτρίστηκε στις αντίστοιχες τιμές σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές διαμορφώθηκαν τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται ούτε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά ούτε από αυτές της εγχώριας αγοράς όπως π.χ. το διαφορικό κόστος μεταφοράς ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πρόσθετου κόστους σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.

Η επεξεργασία εστιάστηκε επίσης και στις διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των διαφόρων τύπων καυσίμων αλλά και στις τιμές που αυτοί εμφανίζουν στις επίμαχες περιοχές.

Έτσι λοιπόν, η ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές ορίζεται για τις παρακάτω περιοχές και για τα αναφερόμενα σ' αυτές πετρελαιοειδή προϊόντα:

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση από την 12ή μ.μ. της 14ης Αυγούστου 2008 μέχρι και την 12η μ.μ. της 31ης Αυγούστου 2008 οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

Α) Για νησιά με τουλάχιστον 3 σημεία πώλησης υγρών καυσίμων

  • αμόλυβδη βενζίνη:      1,247 Ευρώ/λίτρο
  • αμόλυβδη Super:        1,443 Ευρώ/λίτρο
  • Super:                         1,327 Ευρώ/λίτρο και
  • Diesel :                       1,373  Ευρώ/λίτρο

Β) Για νησιά με μέχρι 2 σημεία πώλησης υγρών καυσίμων

  • αμόλυβδη βενζίνη:      1,257 Ευρώ/λίτρο
  • αμόλυβδη Super:        1,453 Ευρώ/λίτρο
  • Super:                         1,337 Ευρώ/λίτρο και
  • Diesel :                       1,383  Ευρώ/λίτρο

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης των καυσίμων στον καταναλωτή για τις νησιωτικές περιοχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αξιοποιούμε κάθε θεσμική δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή. Είμαστε διαρκώς στο πλευρό του και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε κάθε αθέμιτη πρακτική. Για μας είναι σαφές πως ελεύθερη αγορά δε μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά. Το μήνυμα αυτό, που είναι πολύ καθαρό,  πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων και να συμβάλουν υπεύθυνα στην εύρυθμη λειτουργία της.»