Η Northland Power και ο εταίρος Orlen υπέγραψαν συμφωνία πίστωσης για το υπεράκτιο αιολικό έργο Baltic Power στην Πολωνία. Η συμφωνία εξασφαλίζει ισοδύναμο 5,2 δισ. δολαρίων πράσινης χρηματοδότησης χωρίς δικαίωμα αναγωγής, η οποία τηρεί το πλαίσιο πράσινης χρηματοδότησης της Northland και καλύπτει την κατασκευή και 20ετή διάρκεια. Η χρηματοδότηση του έργου θα παρασχεθεί από 25 διεθνείς

και τοπικές εμπορικές τράπεζες, καθώς και από πολλούς φορείς εξαγωγικής πίστης και πολυμερείς οργανισμούς.

Το έργο αναμένεται να φθάσει σε οικονομικό κλείσιμο τις επόμενες ημέρες, μετά την ικανοποίηση όλων των σχετικών προϋποθέσεων που προηγούνται της χρηματοδότησης.

Η Northland αναπτύσσει από κοινού με την Orlen την Baltic Power από το 2021, οπότε και απέκτησε το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της περιοχής.

Το ποσό χρηματοδότησης του έργου ύψους 5,2 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύει το 80% του εκτιμώμενου συνολικού κόστους κεφαλαίου του Baltic Power ύψους 6,5 δισ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων των απρόβλεπτων δαπανών).

Το υπόλοιπο κεφάλαιο θα συνεισφέρουν οι εταίροι ανάπτυξης κατά το οικονομικό κλείσιμο και έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Το μερίδιο των ιδίων κεφαλαίων της Northland για το έργο εξασφαλίστηκε πλήρως μέσω της έκδοσης πράσινου υβριδικού ομολόγου τον Ιούνιο του 2023 και της υφιστάμενης εταιρικής ρευστότητας.

 

Το έργο βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, περίπου 22 χιλιόμετρα από τις πολωνικές ακτές κοντά στην Plaża Wydmy Lubiatowskie και έχει λάβει όλες τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις και τις κύριες άδειες κατασκευής.

Οι οικοδομικές εργασίες έχουν ξεκινήσει, ενώ η κατασκευή ορισμένων βασικών εξαρτημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλήρης εμπορική λειτουργία αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2026.