Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη ενός γύρου ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού Sizewell C, καθώς το κόστος του έργου συνεχίζει να αυξάνεται. Σε ανακοίνωσή της, η Υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Κλερ Κουτίνιο επιβεβαίωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για να δηλώσουν οι εταίροι το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο έργο, προσθέτοντας ότι κάθε αίτηση επένδυσης θα υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους εθνικής ασφάλειας.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Sizewell C, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Σάφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης, της εταιρείας Sizewell C και του γαλλικού πυρηνικού κολοσσού EDF, ο οποίος είναι και ο κύριος υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου.

Ο σταθμός πρόκειται να στεγάσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και θα παράγει περίπου 3,2GW ηλεκτρικής ενέργειας για 60 χρόνια. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας της χώρας να αναζωογονήσει τη συρρικνούμενη πυρηνική βιομηχανία της, η οποία παραμένει βασικός πυλώνας των σχεδίων της για καθαρή μηδενική ενέργεια, παρά τις αντιδράσεις διαφόρων ομάδων εκστρατείας που δεν θεωρούν την πυρηνική ενέργεια πηγή καθαρής ενέργειας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Sizewell C, Julia Pyke, δήλωσε:"Η εταιρεία Sizewell C είναι η μόνη που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πυρηνικό σταθμό: "Η έναρξη της επίσημης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανοίγει μια άλλη συναρπαστική φάση για το έργο, μετά τη θετική ανταπόκριση των επενδυτών κατά τη διάρκεια των δοκιμών της αγοράς.

"Οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο Sizewell C θα συνεισφέρουν σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα καθαρής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για τις προτάσεις μας, καθώς κατασκευάζουμε ένα έργο αντίγραφο με κυβερνητική υποστήριξη, ένα ώριμο σχέδιο αντιδραστήρα και ένα εργατικό δυναμικό έτοιμο να το κατασκευάσει".

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει ρίξει 700 εκατομμύρια λίρες στο έργο, ένα ποσό που έχει συσσωρευτεί με σποραδικές ανακοινώσεις επενδύσεων, καθώς το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Τον περασμένο Μάιο, ένα μήνα πριν οι υπουργοί ψηφίσουν για την έγκριση του έργου, ο Guardian ανέφερε ότι το Sizewell C θα μπορούσε να κοστίσει στους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου "υπερδιπλάσια" από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις και να χρειαστεί επιπλέον πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί.

Το άλλο εμβληματικό πυρηνικό έργο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Hinkley Point C, το οποίο βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για τις δεκαετείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του και την εκτίναξη του κόστους του.