Στην πολιτεία της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, η Dominion Energy πρότεινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας που θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια του χρόνου που οι μπαταρίες μπορούν να αποφορτίζουν την ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο. Σε μια κατάθεση στην Κρατική Επιτροπή Εταιρειών της Βιρτζίνια (SCC), το πιλοτικό έργο αποθήκευσης Darbytown θα δοκιμάσει δύο νέες τεχνολογίες ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου

οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την αποθήκευση μπαταριών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα εγκατασταθεί στον υφιστάμενο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Darbytown στην κομητεία Henrico, θα δοκιμάσει δύο εναλλακτικές λύσεις για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου: μπαταρίες σιδήρου-αέρα που αναπτύχθηκαν από τη Form Energy και μπαταρίες ψευδαργύρου-υβριδίου που αναπτύχθηκαν από την Eos Energy Enterprises.

Το προτεινόμενο έργο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η εταιρεία αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ και συνεχίζει να επεκτείνει τον ηλιακό της στόλο.

"Κάνουμε το δίκτυο όλο και πιο καθαρό στη Βιρτζίνια με ιστορικές επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά και ηλιακά", δήλωσε ο πρόεδρος της Dominion Energy Virginia Ed Baine.

"Με μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας στο μείγμα, το έργο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μετασχηματιστικό βήμα προς τα εμπρός, βοηθώντας μας να αποφορτίσουμε με ασφάλεια την αποθηκευμένη ενέργεια όταν την χρειάζονται περισσότερο οι πελάτες μας".

Η τεχνολογία σιδήρου-αέρα της Form Energy έχει τη δυνατότητα να εκφορτίζει ενέργεια για έως και 100 ώρες, σημαντικά περισσότερο από τις μπαταρίες που διατίθενται σήμερα στην αγορά.

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Dominion Energy στο καινοτόμο πιλοτικό έργο αποθήκευσης Darbytown και ανυπομονούμε να παραδώσουμε ένα σύστημα μπαταριών σιδηρού αέρα διάρκειας 100 ωρών που θα ενισχύσει την αξιοπιστία του δικτύου και θα παρέχει στους πελάτες της Dominion στη Βιρτζίνια πρόσβαση σε αιολική και ηλιακή ενέργεια όταν και όπου χρειάζεται για περιόδους πολλών ημερών", δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Form Energy, Mateo Jaramillo.

"Είμαστε υπερήφανοι που μας επέλεξαν για αυτό το κρίσιμο έργο. Η Dominion κατανοεί ότι η κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών μας αναγκών απαιτεί πολλαπλές τεχνολογίες αποθήκευσης", πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eos Energy Enterprise, Joe Mastrangelo.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δείξουμε στην Dominion πόσο καλά αποδίδουν οι μπαταρίες μας ψευδαργύρου-υβριδικού".

Εκτός από την έγκριση της SCC, το έργο θα απαιτούσε έγκριση σχεδίου ανάπτυξης από την κομητεία Henrico.

Εάν δοθεί το πράσινο φως, η κατασκευή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024 και το έργο θα είναι λειτουργικό στα τέλη του 2026.