Κατανάλωση-Ρεκόρ στο Πετρέλαιο Προβλέπουν για Φέτος οι Κολοσσοί του Κλάδου

Κατανάλωση-Ρεκόρ στο Πετρέλαιο Προβλέπουν για Φέτος οι Κολοσσοί του Κλάδου
energia.gr
Τετ, 20 Σεπτεμβρίου 2023 - 16:47

Οι επικεφαλής της Saudi Aramco και της Exxon Mobil Corp., μιλώντας, τη Δευτέρα, στο World Petroleum Congress, στο Κάλγκαρυ του Καναδά, μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του πετρελαϊκού τομέα στον κόσμο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, ωστόσο, δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο για τις επόμενες δεκαετίες.

Μάλιστα, τόνισαν ότι προβλέπουν κατανάλωση-ρεκόρ για το πετρέλαιο το β΄Εξάμηνο του 2023. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, και οι δύο CEO υποστήριξαν την τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) ως έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη σημαντική μείωση των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων. Δήλωσαν επίσης ότι η πολύ γρήγορη μείωση της χρήσης πετρελαίου θα ήταν επικίνδυνη, δεδομένης της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια. «Φαίνεται να υπάρχει o ευσεβής πόθος ότι θα γυρίσουμε έναν διακόπτη και θα πάμε από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που θα είμαστε αύριο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του World Petroleum Congress.

«Ανεξάρτητα από το πού θα φτάσει η ζήτηση, αν δεν διατηρήσουμε κάποιο επίπεδο επενδύσεων στον κλάδο, θα υπάρξει έλλειμμα προσφοράς, γεγονός που οδηγεί σε υψηλές τιμές».

Μετά από μια δύσκολη περίοδο, κατά την κορύφωση της πανδημίας, οπότε η ζήτηση και τα κέρδη κατέρρευσαν, ο κλάδος ανακάμψε εξαιτίας των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατέληξε σε μια κοινή προσέγγιση: «Ναι, η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να μειωθούν, αλλά η βιομηχανία πετρελαίου εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την κάλυψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης και μπορεί να το κάνει αυτό ενώ διαμορφώνει μία λύση για την επιθετική μείωση της ρύπανσης».

Τόσο ο Woods όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser ήταν θετικοί σχετικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου και αποδοκίμασαν άλλες προβλέψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα ο κόσμος θα απομακρυνθεί από το αργό.

Ειδικότερα, ο Nasser δήλωσε ότι αναμένει χρήση πετρελαίου στα επίπεδα-ρεκόρ 103 - 104 εκατ. βαρελιών ημερησίως, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τη ζήτηση να σκαρφαλώνει στα 110 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030. Αυτό επιφορτίζει τη βιομηχανία με την ευθύνη τού να συνεχίσει να αναπτύσσει νέες πηγές παραγωγής, αντί να μειώσει την παραγωγή όπως επιθυμούν οι περιβαλλοντολόγοι.

Η διακοπή στις δαπάνες έρευνας και παραγωγής μετά την υποχώρηση της ενεργειακής ζήτησης λόγω της πανδημίας το 2020 έχει κατηγορηθεί εν μέρει για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που συγκλόνισαν τον κόσμο πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πρέπει να επενδύσουμε», είπε ο Amin Nasser, μιλώντας στο συνέδριο. «Διαφορετικά, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, θα έχουμε άλλη μια κρίση και θα πάμε πίσω όσον αφορά τη χρήση όλο και περισσότερου άνθρακα και άλλων φθηνών προϊόντων που διατίθενται σήμερα. Και όλες αυτές οι προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θα πάνε στράφι».

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ότι το βασίλειο θέλει να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση, αλλά οι πολιτικοί πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τις προκλήσεις που έρχονται και τους κινδύνους εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση της μετάβασης.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ σκέφτηκε ότι θα ήθελε στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ριάντ το 2026, να συμπεριληφθεί μία συνεδρία που θα αφορά στο πώς η Σαουδική Αραβία κατάφερε να πετύχει τη μετάβαση χωρίς να δημιουργήσει «χάος» στην οικονομία της.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα παραπάνω σχόλια, ο Ομάρ Φαρούκ Ιμπραήμ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αφρικανών Πετρελαιοπαραγωγών, τόνισε ότι οι οικονομίες των κρατών που εκπροσωπεί δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο από την πράσινη μετάβαση. «Δεδομένης της ιδιόμορφης κατάστασής μας όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και το γεγονός ότι τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής δεν προκλήθηκαν από εμάς, αλλά από τις οικονομικά προηγμένες χώρες του κόσμου που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα,το να μας καλούν να συμμετάσχουμε στο ίδιο γρήγορο τρένο προς το καθαρό μηδέν είναι άδικο και τιμωρητικό», δηλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, Danielle Smith, της οποίας η επαρχία φιλοξενεί το εφετινό συνέδριο World Petroleum Congress και κατέχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο στα κοιτάσματα πετρελαιοφόρου άμμου, είπε ότι η ενέργεια πρέπει να παραμείνει προσιτή και αξιόπιστη. Eπίσης, συνόψισε την άποψη πολλών συμμετεχόντων στο συνέδριο: «Απομακρυνόμαστε από τις εκπομπές», είπε η Smith, «δεν απομακρυνόμαστε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».