Οι Ζημιές στα Καλώδια η Κύρια Αιτία των Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων στα Υπεράκτια Αιολικά

Οι Ζημιές στα Καλώδια η Κύρια Αιτία των Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων στα Υπεράκτια Αιολικά
energia.gr
Πεμ, 21 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:20

Οι ζημιές στα καλώδια είναι η κύρια αιτία των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, ακολουθούμενη από την αστοχία της τουρμπίνας, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Capital. Σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές ασφάλισης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, τη Γερμανία και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, η εταιρεία είδε το 53% των αποζημιώσεων σε αξία από το 2014 έως το 2020 να αφορούν ζημιές σε καλώδια, ακολουθούμενες από βλάβες σε τουρμπίνες (20%).

 

Στην έκθεσή της, με τίτλο "Ένα σημείο καμπής για την υπεράκτια αιολική ενέργεια", η ασφαλιστική εταιρεία αναφέρει: "Από την απώλεια ολόκληρων καλωδίων κατά τη μεταφορά έως την κάμψη καλωδίων κατά την εγκατάσταση, οι απώλειες καλωδίων έχουν προκαλέσει ζημίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς η αστοχία καλωδίων μπορεί δυνητικά να θέσει εκτός λειτουργίας ένα ολόκληρο δίκτυο ανεμογεννητριών".
Ο Adam Reed, παγκόσμιος ηγέτης της Allianz Commercial για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάντη ενέργεια, δήλωσε ότι ο κίνδυνος των καλωδίων είναι κρίσιμος και ως εκ τούτου η ποιότητα των υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας.

Πρόσθεσε: "Οι εργολάβοι πρέπει να παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την αποκατάσταση περιστατικών και ότι μπορούν να προμηθεύονται γρήγορα εξαρτήματα αντικατάστασης, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των διακοπών λειτουργίας.

"Από την άποψη της ασφάλισης, με τις εργασίες υποθαλάσσιας καλωδίωσης οι ασφαλιστές δίνουν μεγάλη προσοχή στον τύπο της καλωδίωσης που χρησιμοποιείται, στο είδος των εμπλεκόμενων σκαφών, στην επικοινωνία μεταξύ πελάτη και εργολάβου και στο πόσο συχνά εξειδικευμένοι μηχανικοί κινδύνου θα πραγματοποιούν επισκέψεις στο εργοτάξιο για να επιβλέπουν τις διαδικασίες".

Η έκθεση επισημαίνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης, τις τεχνολογικές καινοτομίες, τις τάσεις κινδύνου και τα πρότυπα ζημιών για τον παγκόσμιο κλάδο.

Υπογράμμισε ότι η ταχύτητα κατασκευής δημιουργεί πίεση στα υλικά και τις αλυσίδες εφοδιασμού, στις λιμενικές υποδομές και στα διαθέσιμα πλοία κατασκευής και συντήρησης.

Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες και η νέα τεχνολογία οδηγούν σε μεγαλύτερα ανοίγματα για τους ασφαλιστές, τα οποία πρέπει να γίνουν κατανοητά σε συνεργασία με τους κατασκευαστές.

Ο ανώτερος σύμβουλος κινδύνου της Allianz Commercial, φυσικών πόρων, Wei Zhang, δήλωσε: "Με τις νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις και την αύξηση του μεγέθους των τουρμπίνων έρχεται μια αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου.

"Παρακολουθούμε στενά τις πολλές καινοτομίες στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν πρωτότυπες τεχνολογίες, πιλοτικά έργα και εξελισσόμενη τυποποίηση.

"Αυτές οι νέες και μη δοκιμασμένες τεχνολογίες συχνά συνοδεύονται από έλλειψη τεχνικής ωριμότητας και διαθέσιμων δεδομένων.

"Συνεργαζόμενοι με τους πελάτες στα αρχικά στάδια των έργων και ανταλλάσσοντας γνώσεις και διδάγματα, όλα τα μέρη θα αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση των σχετικών κινδύνων".