Ο Τζέρεμι Χαντ επέμεινε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να υιοθετήσει την προσέγγιση "μπολ επιδοτήσεων" του Τζο Μπάιντεν στην οικονομική πολιτική, την ημέρα που υπέγραψε ένα πακέτο επιδοτήσεων ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών για την Tata με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της βρετανικής χαλυβουργίας. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Βρετανία έχει μια "βιομηχανική στρατηγική", μια φράση που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει διστάσει

να χρησιμοποιήσει, αλλά ότι αυτή θα είναι "σκληρή" και δεν θα οδηγήσει σε μεγάλες κρατικές παροχές σε όλους τους τομείς.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Χαντ αναγνώρισε ότι η Βρετανία πρέπει να επενδύσει στη μετάβαση σε ηλεκτρικούς φούρνους για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να διαφυλάξει μια στρατηγική βιομηχανία.

Είπε ότι το ποσό των 500 εκατ. λιρών που καταβάλλεται στην Tata συμφωνήθηκε μόνο αφού έλαβε "πολύ αξιόπιστες δεσμεύσεις" από την ινδική εταιρεία ότι θα επενδύσει επιπλέον 750 εκατ. λίρες για την ανάπτυξη του εργοστασίου της στο Port Talbot της Ουαλίας.

"Θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χάλυβα στην Ουαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο", είπε, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση και με την British Steel, η οποία έχει παρόμοιες δραστηριότητες στην περιοχή του Σκάνθορπ.

"Δεν έχουμε φτάσει στο ίδιο στάδιο με αυτούς", δήλωσε ο Χαντ, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την κινεζική Jingye, στην οποία ανήκει η British Steel και η οποία επίσης επιδιώκει επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών.

"Η προσέγγισή μας θα είναι πολύ παρόμοια", δήλωσε ο Χαντ.

"Εάν μπορούμε να πετύχουμε τη σωστή συμφωνία για τη χώρα που θα προστατεύει το μέλλον μας ως χαλυβουργία και θα είναι καλή για την τοπική περιοχή και καλή για τους εργαζόμενους που εργάζονται εκεί, θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια συμφωνία. Αλλά πρέπει να είναι η σωστή συμφωνία".

Ωστόσο, ο Χαντ δήλωσε ότι αυτή η κρατική γενναιοδωρία δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιχειρήσει να μιμηθεί την Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν, ύψους 369 δισ. δολαρίων, το πακέτο επιδοτήσεων και φορολογικών πιστώσεων που βοηθά τις ΗΠΑ να μεταβούν σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

"Είμαστε πολύ σαφείς - δεν θα ακολουθήσουμε την προσέγγιση της οικονομικής πολιτικής με το μπολ των επιδοτήσεων του Inflation Reduction Act", δήλωσε. "Είμαστε πολύ σκληροπυρηνικοί. Θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου".

Ο Χαντ δήλωσε ότι η προσέγγιση της Βρετανίας για την ενθάρρυνση της μετάβασης σε πιο πράσινη ενέργεια -συμπεριλαμβανομένου του συστήματος "συμβολαίων έναντι διαφοράς" που εγγυάται τις τιμές παραγωγής ενέργειας- είναι προτιμότερη από τις πολιτικές που υιοθετούνται στις ΗΠΑ.

Είπε επίσης ότι δεν θα μοιράσει μεγάλες επιδοτήσεις ως δεδομένο για τη στήριξη των πέντε βασικών τομέων - τεχνολογία, δημιουργικές βιομηχανίες, βιοεπιστήμες, προηγμένη μεταποίηση και πράσινη οικονομία - τους οποίους θεωρεί ζωτικής σημασίας για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας.

"Αν ρωτάτε αν θα έχουμε μεγάλα κονδύλια επιδοτήσεων για όλους αυτούς τους πέντε τομείς, δεν θα ερμήνευα έτσι τη σημερινή ανακοίνωση", δήλωσε ο Χαντ. Πρόσθεσε όμως: "Όπου υπάρχει στρατηγική ευκαιρία για πρόοδο, θα την εκμεταλλευτούμε".

Ο Sunak έχει επικριθεί από πρώην γραμματείς επιχειρήσεων για τη χαμηλών τόνων προσέγγισή του στη βιομηχανία, αλλά ο Hunt επέμεινε ότι η βιομηχανική στρατηγική της κυβέρνησης "ζει και βασιλεύει".

Είπε ότι όλες οι προτεραιότητες που είχε προσδιορίσει ο πρώην υπουργός Επιχειρήσεων των Τόρις Γκρεγκ Κλαρκ στη "σύγχρονη βιομηχανική στρατηγική" του -που απορρίφθηκε από τον Σούνακ όταν ήταν καγκελάριος το 2021- εξακολουθούν να επιδιώκονται.

"Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθεί μια πολύ ολιστική προσέγγιση όσον αφορά τη βιομηχανική στρατηγική", είπε, προσθέτοντας ότι όλες οι διοικήσεις αρέσκονται να "εκφράζουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο".

Η φθινοπωρινή δήλωση του Χαντ τον Νοέμβριο αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες της αναγεννημένης βιομηχανικής στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης μιας αναθεώρησης των ξένων επενδύσεων από το Λόρδο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον.

Εν τω μεταξύ, ο καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τη Σάνιακ για την αντιμετώπιση της υπέρβασης του κόστους του σιδηροδρομικού έργου HS2 και αρνήθηκε να δεσμευτεί για την κατασκευή της γραμμής πέραν του Μπέρμιγχαμ έως το Μάντσεστερ.

"Με οποιοδήποτε μεγάλο έργο υποδομής, πόσο μάλλον με το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη χώρα, θα περίμενε κανείς να έχουμε συζητήσεις για τη διαχείριση των υπερβάσεων κόστους".

Ερωτηθείς αν θα κατασκευαστεί ολόκληρο το σιδηροδρομικό έργο, είπε: "Δεν πρόκειται να αναφερθώ στις λεπτομέρειες".

Ο Χαντ αρνήθηκε να πει αν θα περικόψει τις δαπάνες για επιδόματα και συντάξεις στη φθινοπωρινή του δήλωση, μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο χώρο για φορολογικές περικοπές στον προϋπολογισμό της επόμενης άνοιξης.

Αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει αν το τριπλό κλείδωμα των συντάξεων θα επιβιώσει στο επόμενο μανιφέστο των Συντηρητικών, αλλά αποδέχθηκε ότι με τις τρέχουσες τάσεις το βρετανικό κράτος θα είναι "μη βιώσιμο με την τρέχουσα μορφή του, στο σύνολό του" μέχρι τη δεκαετία του 2070. Ο Χαντ θα παρουσιάσει σχέδια για να γίνει η Βρετανία πιο παραγωγική, καθώς και μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. "Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε το κράτος", δήλωσε.