Η προγραμματισμένη επέκταση της ομάδας των BRICS, μέσω της προσθήκης νέων μελών που περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, θα μετατρέψει την ομάδα σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, λέει η Rystad Energy. Η Rystad αναφέρεται στην επέκταση του μπλοκ που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, με την προσθήκη των Ηνωμένων Αραβικών 

Εμιράτων (ΗΑΕ), της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και της Αργεντινής, μαζί με τη Σαουδική Αραβία. Αυτά τα νέα μέλη θα ενταχθούν στην ομάδα BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής τον Ιανουάριο του 2024.

Καθώς επιταχύνεται η μετάβαση σε καθαρότερες τεχνολογίες, η συμμαχία προβλέπεται να αντλεί πάνω από το 80% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050, με συνολική δυναμικότητα που θα φτάσει τα 11TW, υπερδιπλάσια από τα 4,5TW που αναμένονται συνολικά στην Ομάδα των Επτά (G7), τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν ταχέως έδαφος, καθώς το κόστος μειώνεται, γεγονός που τις καθιστά όλο και πιο ελκυστικές προοπτικές για τους επενδυτές στα έθνη BRICS+.

Η ελκυστικότητα αυτή ενισχύεται από τους άφθονους φυσικούς πόρους και το προσιτό εργατικό δυναμικό στις περισσότερες χώρες μέλη.

Παρά την ταχεία οικονομική ανάπτυξη, τα έθνη BRICS+ αντιμετωπίζουν μια πρόκληση όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Στα έθνη της G7, η έγκαιρη υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών και πολιτικών οδήγησε στη μείωση των εκπομπών τους.

Και οι δύο ομάδες θέτουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η βιώσιμη ενέργεια στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

"Η συμμαχία BRICS+ αναδιαμορφώνει ριζικά το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, αμφισβητώντας τα καθιερωμένα πρότυπα και δεσμευόμενη για φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας.

"Καθώς οι οικονομίες αυτής της αναδυόμενης υπερδύναμης επεκτείνονται και οι ενεργειακές απαιτήσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, η εξασφάλιση σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού θα καταστεί υψίστης σημασίας.

"Αυτό παρέχει την ευκαιρία να στραφούμε άμεσα προς προηγμένες βιώσιμες ενεργειακές υποδομές αντί να στηριζόμαστε σε ξεπερασμένα πλαίσια" δήλωσε ο Lars Nitter Havro, Senior Analyst, Rystad Energy.