H Q Energy κατασκευάζει το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή στη βορειοδυτική Γαλλία. Το πλωτό ηλιακό πάρκο ονομάζεται Les Ilots Blandin και θα εγκατασταθεί σε ένα πρώην λατομείο στο Haute-Marne, βόρεια της Ντιζόν. Το Les Ilots Blandin επρόκειτο αρχικά να έχει δυναμικότητα 66 μεγαβάτ (MW), αλλά ένας βελτιωμένος σχεδιασμός επέτρεψε την αύξηση της δυναμικότητας του έργου στα 74,3 MW.

 

Τα πλωτά ηλιακά νησιά θα εξαπλωθούν σε έκταση 127 εκταρίων (314 στρεμμάτων) πρώην αμμοχαλικοτόπων που αποσύρθηκαν το 2020.

Το Les Ilots Blandin θα έχει 134.649 ηλιακούς συλλέκτες στερεωμένους σε πλωτά μέσα και θα σχηματίζουν έξι νησιά που θα αγκυροβολούν είτε στις όχθες είτε στον πυθμένα των πλημμυρισμένων λάκκων.

Η Q Energy λέει ότι χρησιμοποίησε βιώσιμα υλικά made in France που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μεγιστοποιώντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση, αλλά η εταιρεία δεν παρείχε προδιαγραφές για τα υλικά αυτά στην ανακοίνωσή της.

Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης θα παρέχει αρκετή καθαρή ενέργεια για 37.000 νοικοκυριά και θα αποφύγει εκπομπές CO2 περίπου 18.000 τόνων ετησίως.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει πριν από το τέλος αυτού του μήνα και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 18 μήνες. Η προσωρινή θέση σε λειτουργία έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ο Jean-Francois Petit, διευθύνων σύμβουλος της Q ENERGY France, δήλωσε: "Το Les Ilots Bladin είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του πώς οι υδάτινες περιοχές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση".

Η Q ENERGY France αναπτύσσει πλωτά ηλιακά έργα από το 2018, κυρίως σε πρώην λατομεία. Αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν αγωγό ανάπτυξης πλωτών ηλιακών συστημάτων ισχύος άνω των 300 MW.