Σταδιακή πτώση παρατηρείται στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την περίοδο παρά την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές, αφού ταυτόχρονα έπεσε και η θερμοκρασία, ανέφερε στο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Χαρά Κουσιάππα

Ερωτηθείσα για τα επίπεδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η κ. Κουσιάππα, ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταδιακή πτώση στη ζήτηση αυτή την περίοδο, αφού ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές και σε ρυθμούς καθημερινότητας, αλλά ταυτόχρονα έπεσε και η θερμοκρασία σε πολλές ώρες της ημέρας. Η ζήτηση, πρόσθεσε, ανέρχεται καθημερινά γύρω στα 870 μεγαβάτ κατά τις ώρες αιχμής που είναι μεταξύ 1400 με 1600.

Είπε ότι το βράδυ η κατανάλωση ανέρχεται γύρω στα 800 μεγαβάτ, με τη συμβατική παραγωγή, ενώ την ημέρα η ζήτηση είναι γύρω στα 870 μαζί με τα φωτοβολταϊκά.

Σημείωσε ότι χθες Τετάρτη είχε καταγραφεί γύρω στις 14.30, κατανάλωση 863 μεγαβάτ, που ήταν η ψηλότερη για την χθεσινή ημέρα.

Όσον αφορά στο πότε αναμένεται αύξηση κατανάλωσης λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, η κ. Κουσιάππα είπε ότι αυτό εξαρτάται πάντα από τον καιρό. Είπε ότι το 2022 η μέγιστη ζήτηση – 1062 μεγαβάτ – καταγράφηκε τέλη Ιανουαρίου, ενώ το 2023, ήταν 974 μεγαβάτ η μέγιστη ζήτηση, στις 8 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, σημείωσε, γύρω στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο συνήθως καταγράφεται η μέγιστη ζήτηση οπότε, μετά από αυτή την περίοδο που θα πέφτει σταδιακά, η ζήτηση ξεκινά να αυξάνεται σταδιακά εκτός αν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα.