Τα Προβλήματα με τα Ακίνητα στην Κίνα Ωθούν το Σιδηρομετάλλευμα Χαμηλότερα

Τα Προβλήματα με τα Ακίνητα στην Κίνα Ωθούν το Σιδηρομετάλλευμα  Χαμηλότερα
energia.gr
Τρι, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:59

Το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ επιβάρυνε τις τιμές των εμπορευμάτων. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους κινδύνους πληθωρισμού και τη στάση της Fed για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στις αγορές ακινήτων της Κίνας ανέτρεψαν τα πρόσφατα κέρδη στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος. Οι τιμές του αργού πετρελαίου κυμάνθηκαν κοντά στα 93 δολ/βαρέλι έπειτα από άνοδο σχεδόν 30% από τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές αύξησαν τα ανοδικά τους στοιχήματα στο πετρέλαιο σε υψηλό 18 μηνών, καθώς η αγορά φαίνεται όλο και πιο στενή μετά την εμβάθυνση των περικοπών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιτείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την προσφορά, η EIA προβλέπει μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ για τρεις συνεχόμενους μήνες, αφού τον Ιούλιο σημείωσε υψηλό ρεκόρ. Παρ' όλα αυτά, υπήρξε κάποια ανακούφιση από τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές στην απαγόρευση εξαγωγής καυσίμων, εξαιρώντας από τον κατάλογο τα καύσιμα για καύσιμα καυσίμων, τα πετρέλαια αερίου και ορισμένα μεσαία αποστάγματα. Αυτό συμβαίνει καθώς η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα αναμένεται να λάβει νέα ώθηση από τα ταξίδια για τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας. Μετά από ρεκόρ αεροπορικής κίνησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περισσότεροι από 21 εκατομμύρια επιβάτες θα ταξιδέψουν κατά την επερχόμενη περίοδο διακοπών, σύμφωνα με το Bloomberg news.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο διαπραγματευόταν πάνω από τα 40 EUR/MWh, καθώς οι νέες διαταραχές στη νορβηγική προμήθεια προκάλεσαν βραχυπρόθεσμη κάλυψη. Οι έμποροι σταθμίζουν τους κινδύνους προσφοράς έναντι της αδύναμης ζήτησης spot. Τα άφθονα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου περιορίζουν την άνοδο, ενώ οι αναδυόμενοι κίνδυνοι προσφοράς παρέχουν στήριξη. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας αυξήθηκαν παράλληλα με το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Η spot ζήτηση από την Κίνα και την Ιαπωνία παρακολουθείται καλά πριν από τη χειμερινή ανανέωση των αποθεμάτων.

Τα βιομηχανικά μέταλλα υποχώρησαν περισσότερο από 3%, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στις αγορές ακινήτων της Κίνας. Παρά τα πολλά μέτρα τόνωσης για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας ακινήτων, υπήρξαν ελάχιστες επιπτώσεις στην αναζωογόνηση της ζήτησης ακινήτων και των επενδύσεων στον τομέα. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος δέχθηκαν πιέσεις εν μέσω ενδείξεων για ασθενέστερη ανανέωση των αποθεμάτων από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα της Mysteel, μόνο το 43% των εταιρειών υποδομών και το 41% των εταιρειών στέγασης σχεδιάζουν να επανατοποθετήσουν χάλυβα ενόψει της εβδομάδας των χρυσών διακοπών. Οι προοπτικές ασθενέστερης ζήτησης χάλυβα αυξάνουν τις ανησυχίες για περικοπές της παραγωγής χάλυβα το τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που θα μεταφραστεί σε χαμηλότερη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν εν μέσω της αύξησης των αποδόσεων και του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο έφτασε στο υψηλότερο φετινό επίπεδο των 106 μονάδων, επιβαρύνοντας την όρεξη των επενδυτών. Ωστόσο, οι κερδοσκόποι χτίζουν τα ανοδικά τους στοιχήματα στον χρυσό.