Μια κοινή λίστα υποψηφίων από τα μικρά πολιτικά αριστερά κόμματα διαμορφώνεται στην Τσεχία ενόψει των εκλογών του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σχεδιάζουν συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους την απόρριψη της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μεταξύ των επιφανών προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για τον νέο αριστερό συνασπισμό είναι ο Jiří Paroubek,

Μια κοινή λίστα υποψηφίων από τα μικρά πολιτικά αριστερά κόμματα διαμορφώνεται στην Τσεχία ενόψει των εκλογών του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σχεδιάζουν συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους την απόρριψη της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Μεταξύ των επιφανών προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για τον νέο αριστερό συνασπισμό είναι ο Jiří Paroubek, πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας και πρώην ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας (S&D), ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε το κόμμα για να ιδρύσει το δικό του. Ο Paroubek πιθανόν θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Kateřina Konečná, Τσέχα ευρωβουλευτή και ηγέτιδα του Κομμουνιστικού Κόμματος (GUE-NGL).

Ο Paroubek μοιράστηκε τη σκηνή με την Konečná κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων όπου και οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν παράπονα κατά της σημερινής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της ευημερίας των Τσέχων πολιτών.

Η Konečná επιβεβαίωσε στο Euractiν Τσεχίας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι προσπαθούν να κάνουν το αριστερό ψηφοδέλτιο όσο το δυνατόν πιο ποικιλόμορφο.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα στοχεύσουμε ιδιαίτερα στην πολιτική ειρήνης, θα θίξουμε θέματα κυριαρχίας, για παράδειγμα, απορρίπτοντας την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας, ή επιτρέποντας στους πολίτες να εκφράσουν αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στην ΕΕ», δήλωσε η Konečná στο Euractiv Τσεχίας.

«Θέλουμε επίσης να επικεντρωθούμε στις τιμές και την ποιότητα των τροφίμων και, τέλος, θέλουμε να απορρίψουμε την Πράσινη Συμφωνία και να δώσουμε προσοχή στα κοινωνικά μέσα – όπως ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός», δήλωσε η Konečná.

Η Konečná έχει επικρίνει στο παρελθόν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και αυξημένες δυσκολίες για την τσεχική βιομηχανία και τους αγρότες.

Επί του παρόντος, οι Τσέχοι αριστεροί ψηφοφόροι υποεκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2019, μόνο η Konečná κέρδισε μια έδρα για το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καμία.

Ωστόσο, μετά τον διαχωρισμό από το κόμμα ANO (Renew), οι Τσέχοι Σοσιαλδημοκράτες (τώρα SOCDEM) απέκτησαν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της Radka Maxová, η οποία θέλει να είναι η επικεφαλής υποψήφιά τους στις προσεχείς ευρωεκλογές.

euractiν.gr