Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στις ΗΠΑ πρόσθεσε 5.597 μεγαβατώρες (MWh) το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ένα νέο τριμηνιαίο ρεκόρ. Το τμήμα της βιομηχανίας δικτύου οδήγησε την αγορά με ρεκόρ 5.109 MWh το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 4ου τριμήνου του 2021 κατά 5%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση US Energy Storage Monitor της Wood Mackenzie και της American Clean Power Association (ACP).

Η Καλιφόρνια ήταν η 1η μεταξύ των πολιτειών με τις περισσότερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου, με 738 MW και μερίδιο 49% της εγκατεστημένης ισχύος.

Η Wood Mackenzie προβλέπει ότι το τμήμα κλίμακας δικτύου θα είναι ο κύριος μοχλός της αγοράς στην πενταετή πρόβλεψή της από το 2023-27, αντιπροσωπεύοντας το 83% των συνολικών εγκαταστάσεων ή 55 γιγαβάτ (GW).

Ο αντιπρόεδρος έρευνας και ανάλυσης της ACP, John Hensley, δήλωσε:

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται σε ρυθμό για ένα έτος ρεκόρ, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι μεγαλύτεροι χρήστες ενέργειας στρέφονται όλο και περισσότερο στην αποθήκευση για την ενίσχυση του δικτύου και τη βελτίωση της αξιοπιστίας.

Η αγορά βρίσκεται σε ρυθμό σχεδόν διπλασιασμού των ετήσιων εγκαταστάσεων, παρά τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού και τις καθυστερήσεις στη διασύνδεση, και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα τα επόμενα χρόνια.

Οι κοινοτικές, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (CCI), με 107 MWh, ήταν υψηλότερες από οποιοδήποτε τρίμηνο του 2022, αλλά δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με την τεράστια άνοδο των εγκαταστάσεων του πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα την τριμηνιαία μείωση κατά 53%. Ωστόσο, ο τομέας εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 25% σε ετήσια βάση.

Η οικιακή αποθήκευση σημείωσε το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης με 381,2 MWh, πίσω από τις 388,2 MWh του πρώτου τριμήνου. Η Καλιφόρνια σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, μειούμενη κατά 17% σε σχέση με το τρίμηνο και κατά 37% σε σχέση με το έτος.

Η Vanessa Witte, ανώτερη αναλύτρια της ομάδας αποθήκευσης ενέργειας της Wood Mackenzie, δήλωσε: "Στις πενταετείς προοπτικές μας εξακολουθούμε να προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για τον οικιακό τομέα, φτάνοντας συνολικά τα 8 GW το 2027. Ωστόσο, το τμήμα CCI εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις προβλέψεις ανάπτυξης και υποβαθμίσαμε την πενταετή πρόβλεψη ανάπτυξής του κατά 28% σε 3 GW".

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) ανακοίνωσε έως και 325 εκατομμύρια δολάρια για 15 έργα σε 17 πολιτείες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES). Το DOE έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του κόστους των LDES κατά 90% έως το 2030.