Το υπεράκτιο αιολικό έργο 1,1 GW Baltic Power στην Πολωνία, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού από την πολωνική ενεργειακή εταιρεία Orlen και την καναδική Northland Power, έφτασε στο οικονομικό κλείσιμο για την 20ετή πράσινη χρηματοδότηση χωρίς επιστροφή ύψους περίπου 3,6 δισ., ευρώ. Το συνολικό κεφαλαιακό κόστος του έργου φέρεται να ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισ., ευρώ.

Η Northland και η Orlen υπέγραψαν πιστωτική συμφωνία για την πράσινη χρηματοδότηση με κοινοπραξία 25 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πριν από μερικές ημέρες, όταν η καναδική εταιρεία δήλωσε ότι το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, μετά την ικανοποίηση όλων των σχετικών προϋποθέσεων που προηγούνται για την επίτευξη της χρηματοδότησης.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι κατασκευαστές ανακοίνωσαν ότι το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltic Power εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις και έφτασε στο οικονομικό κλείσιμο της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Northland στις 19 Σεπτεμβρίου, ο καναδός κατασκευαστής είχε επίσης εξασφαλίσει όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια που απαιτείται για το έργο.

Στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltic Power, η Orlen κατέχει το 51% των μετοχών και η Northland Power το υπόλοιπο 49%, ή 559 MW της συνολικής δυναμικότητας παραγωγής του έργου των 1.140 MW.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί στη Βαλτική Θάλασσα, περίπου 22 χιλιόμετρα από τις πολωνικές ακτές κοντά στην Plaża Wydmy Lubiatowskie, όπου θα εγκατασταθούν 76 ανεμογεννήτριες Vestas V236-15.0 MW.

Το έργο έχει λάβει όλες τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις και τις κύριες κατασκευαστικές άδειες και οι κατασκευαστικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ορισμένα από τα βασικά στοιχεία κατασκευάζονται επί του παρόντος.

Η πλήρης εμπορική λειτουργία αναμένεται στο δεύτερο μισό του 2026, οπότε η Baltic Power θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολωνικά νοικοκυριά.