Η Air France-KLM πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας αεροσκαφών της οικογένειας Airbus A350 στον κόσμο. Ο Όμιλος Air France-KLM ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να προβεί σε μια παραγγελία αεροσκαφών-ορόσημο, προκειμένου να συνεχίσει την ανανέωση και τον εξορθολογισμό του στόλου των μεγάλων αποστάσεων, προς όφελος των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου.

 

Αυτή η παραγγελία του Ομίλου θα αφορά 50 αεροσκάφη Airbus A350-900 και A350-1000 - με δικαιώματα αγοράς για 40 επιπλέον αεροσκάφη - με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από το 2026 έως το 2030. Πρόκειται για μια εξελικτική παραγγελία, η οποία παρέχει στον Όμιλο ευελιξία στην κατανομή των αεροσκαφών στο χαρτοφυλάκιο των αεροπορικών εταιρειών του, ανάλογα με τη δυναμική της αγοράς και τις τοπικές κανονιστικές συνθήκες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air France-KLM Benjamin Smith δήλωσε: "Η Air France-KLM έχει ένα νέο αεροσκάφος, το οποίο θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει: "Αυτή η νέα παραγγελία θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανανέωση του στόλου του Ομίλου. Το Airbus A350 είναι ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος με εξαιρετική πορεία στην Air France, όπου έχει γίνει γρήγορα το αγαπημένο αεροσκάφος των επιβατών και του πληρώματος από την έναρξη λειτουργίας του το 2019. Ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του δικτύου του Ομίλου και διαθέτει εξαιρετικές επιδόσεις: είναι ένα αεροσκάφος πιο αθόρυβο, πιο αποδοτικό σε καύσιμα και πιο οικονομικό σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητας του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών CO2 -30% ανά επιβατοχιλιόμετρο έως το 2030(1) ."

Τα αεροσκάφη αυτά θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς, δηλαδή αεροσκάφη Airbus A330 και παλαιότερα αεροσκάφη Boeing 777.

Αυτή η νέα παραγγελία θα προστεθεί στην υπάρχουσα παραγγελία της Air France-KLM για 41 αεροσκάφη Airbus A350-900 για την Air France, εκ των οποίων τα 22 έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα.

Η Air France-KLM θα είναι επίσης μεταξύ των πρώτων πελατών της έκδοσης Airbus A350 Full Freighter του αεροσκάφους, έχοντας παραγγείλει 8 αεροσκάφη για την ανανέωση και την επέκταση του στόλου εμπορευματικών μεταφορών της.

Με αυτές τις συνδυασμένες παραγγελίες, που καλύπτουν έως και 99 αεροσκάφη, η Air France-KLM θα γίνει ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας αεροσκαφών της οικογένειας A350 στον κόσμο.

Το Airbus A350 συμβολίζει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία αερομεταφορών. Το αεροσκάφος καταναλώνει 25% λιγότερα καύσιμα από ένα αεροσκάφος αντίστοιχου μεγέθους προηγούμενης γενιάς, χάρη στη χρήση ελαφρύτερων υλικών: 53% σύνθετα υλικά και 14% τιτάνιο. Το αποτύπωμα θορύβου του είναι επίσης μειωμένο κατά 40%.

Η ανανέωση του στόλου αποτελεί τον κύριο μοχλό του Ομίλου για την άμεση μείωση των εκπομπών CO2 και θορύβου. Παράλληλα με τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και τεχνικών οικολογικής διακυβέρνησης, αποτελεί έναν από τους πυλώνες της πορείας απαλλαγής του Ομίλου από τον άνθρακα, η οποία στοχεύει σε εκπομπές CO2 ανά επιβάτη/χλμ κατά -30% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2019. Από τη δεκαετία του 2000, η Air France-KLM έχει μειώσει το αποτύπωμα θορύβου της κατά 40% και ο Όμιλος συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του για την προσαρμογή των δραστηριοτήτων του.

Μέχρι το 2028, το μερίδιο των αεροσκαφών νέας γενιάς στο στόλο της Air France-KLM θα φτάσει το 64%, έναντι 5% το 2019.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η Air France-KLM διέθετε στόλο 533 αεροσκαφών σε περισσότερους από 300 προορισμούς παγκοσμίως. Μετά την τοποθέτηση αυτής της παραγγελίας, ο Όμιλος θα έχει πάνω από 220 αεροσκάφη σε παραγγελία, συμπεριλαμβανομένων 100 αεροσκαφών της οικογένειας Airbus A320neo, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2023.

Η παραγγελία αυτή υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις της εταιρείας.