«Η ΕΕ θα Έχει Ανάγκη το Αμερικανικό LNG τις Επόμενες Δεκαετίες», Λέει η Επικεφαλής της ΓΔ Ενέργειας της Κομισιόν

«Η ΕΕ θα Έχει Ανάγκη το Αμερικανικό LNG τις Επόμενες Δεκαετίες», Λέει η Επικεφαλής της ΓΔ Ενέργειας της Κομισιόν
energia.gr
Τρι, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 15:51

Η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες καθώς αγωνίζεται να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να κλιμακώσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, δηλώνει στους Financial Times η κορυφαία αξιωματούχος της ΕΕ σε θέματα ενέργειας

Βέβαια, η Ditte Juul Jørgensen, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) της Κομισιόν, δηλώνει στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα ότι η ΕΕ διαθέτει «τα μέσα που χρειαζόμαστε» για να αντέξει μια άλλη χειμερινή ενεργειακή κρίση στον απόηχο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Αυτά περιελάμβαναν την εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση των ΑΠΕ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συνεχιστεί.

«Θα χρειαστούμε κάποια μοριακά απολιθώματα στο σύστημα τις επόμενες δύο δεκαετίες. Και σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει ανάγκη για ενέργεια από τις ΗΠΑ», δήλωσε η Jørgensen, σε συνέντευξή της στη Νέα Υόρκη. Η δήλωση είναι ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ότι τα κράτη της ΕΕ θα συνεχίσουν να καταναλώνουν LNG από τις ΗΠΑ για πολύ μετά το τέλος αυτής της δεκαετίας, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους πολιτικούς και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σκοινί μεταξύ, αφ' ενός, της ανάγκης τους να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια μέσα από τον απογαλακτισμό της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και, αφ΄ετέρου, της επίτευξης των στόχων για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 καθώς και της μείωσης των εκπομπών κατά περισσότερο από το ήμισυ έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.


Οι ΗΠΑ αυξάνουν αλματωδώς τις εξαγωγές LNG (πηγή: FT)


Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η ΕΕ συνήψε ένα πρωτοποριακό σύμφωνο με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την εξασφάλιση επιπλέον 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως αμερικανικού LNG έως τουλάχιστον το 2030. Η συμφωνία έγινε στη βάση ότι συνάδει με τους στόχους της ΕΕ και των ΗΠΑ για το κλίμα και πως αμφότερα τα μέρη θα εργαστούν για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές λένε ότι οι δηλώσεις της Jørgensen θα βοηθήσουν «να ξεκαθαρίσει η πορεία προς τα εμπρός» για τους ευρωπαίους αγοραστές που διστάζουν να υπογράψουν συμφωνίες με προμηθευτές από τις ΗΠΑ πέρα από το ορόσημο του 2030. «Για τους Αμερικανούς επιχειρηματίες που προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες, είναι ένα πραγματικά θετικό μήνυμα», δήλωσε ο Fauzeya Rahman, αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS.

Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, φτάνοντας τα 56 bcm το 2022, από 22 bcm ένα χρόνο νωρίτερα. Στα τέλη του 2022, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 16% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, έναντι 37% τον Μάρτιο του 2022. Ενώ οι ροές αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών έχουν μειωθεί, οι αποστολές LNG από τη Ρωσία στην Ευρώπη έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten προέτρεψε την ΕΕ να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι αμερικανικές εταιρείες LNG, οι οποίες συμπυκνώνουν αέριο για φόρτωση σε δεξαμενόπλοια ωκεανών, συνέχισαν να υπογράφουν νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας με την Ευρώπη. Η Cheniere Energy, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, συνήψε εφέτος δύο συμβόλαια με την Equinor και την BASF, που εδρεύουν στην Ευρώπη, υποσχόμενη να τούς παραδίδει 2,55 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι τη δεκαετία του 2040.


Η ΕΕ ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG από τις ΗΠΑ (πηγή: FT)


«Συνεχίζουμε να προβλέπουμε σημαντική ανάγκη για φυσικό αέριο στην Ευρώπη για δεκαετίες ακόμη, ειδικά για τους τελικούς χρήστες που δίνουν σημασία στη μακροπρόθεσμη συνεργασία και την ασφάλεια εφοδιασμού», δήλωσε ο Anatol Feygin, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Cheniere.

Η Venture Global LNG, ένας άλλος εξαγωγέας LNG από τις ΗΠΑ, υπέγραψε 20ετή σύμβαση για την παράδοση 2,25 εκατομμυρίων τόνων καυσίμου ετησίως στη γερμανική κρατική εταιρεία SEFE ή Securing Energy For Europe, τον Ιούνιο. Με το 20ετές συμβόλαιό της με την EnBW που υπεγράφη τον Οκτώβριο, η Venture Global αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Γερμανίας.

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών και ακτιβιστών ότι η κατασκευή τερματικών σταθμών εισαγωγής φυσικού αερίου και η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων με προμηθευτές από τις ΗΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

«Η αύξηση των υποδομών για ορυκτά καύσιμα έρχεται σε αντίθεση με αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Ciaran Cuffe, Ιρλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων. «Είναι κοντόφθαλμο να αυξήσουμε την εξάρτησή μας από το LNG και το σχιστολιθικό αέριο, τελεία και παύλα. Εν τέλει, θα πρέπει να εστιάσουμε στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Η ενίσχυση της υιοθέτησης των ΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα και ήδη ξεπερνά τις προσδοκίες», τόνισε.

Το ιρλανδικό συμβούλιο σχεδιασμού αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG από την New Fortress Energy με έδρα τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ακατάλληλο» πριν από την αναθεώρηση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Ο Έιμον Ράιαν, υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, ο οποίος είναι μέλος του Κόμματος των Πρασίνων, είπε ότι το μέλλον δεν είναι στα ορυκτά καύσιμα. «Σε μια εποχή που ο κόσμος καίγεται, δεν μπορούμε να επεκτείνουμε τη χρήση φυσικού αερίου», υπογράμμισε.