Να επιστραφεί στο Δημόσιο το 35,5% των μετοχών του στην Helleniq Energy, που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, ζήτησε ο Παναγιώτης Οφθαλμίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζόμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Όμιλο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία τους 

για το ενδεχόμενο νέου γύρου ιδιωτικοποίησης της Helleniq Energy και επιχειρηματολόγησαν εκτενώς για την αναγκαιότητα επιστροφής στο Δημόσιο των μετοχών του στην εταιρεία, εξηγώντας πως αυτό επιβάλλεται για λόγους εθνικού συμφέροντος. Προειδοποίησαν δε πως σε περίπτωση που κινηθεί η διαδικασία για περαιτέρω απομείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον Όμιλο, θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ άφησε να διαφανεί η επιφύλαξη του Σωματείου για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης και του Υπερταμείου όσον αφορά στις φήμες για επικείμενη περαιτέρω διάθεσης ποσοστού 10-20% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy, μέσω από κοινού διάθεσης από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean, συμφερόντων Λάτση, και αποκάλυψε πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Όμιλο συναντήθηκαν τόσο με το Ταμείο όσο και την διοίκηση της Helleniq Energy.  Όπως είπε, κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση για σχέδιο παραχώρησης μετοχών, όμως, τα άρθρα 34,35 και 36 του νέου νόμου 5047/2023 αφήνουν να διαφανεί αυτό το ενδεχόμενο.

Ο ΠΣΕΕΠ επισημαίνει ότι σε αυτά τα άρθρα κρύβεται κρύβεται ο κίνδυνος πώλησης των μετοχών της Helleniq Energy και της μεταβίβασης σε άγνωστους ιδιοκτήτες -ακόμα και σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων- των κοιτασμάτων στις θαλάσσιες περιοχές ΝΑ της Πελοποννήσου και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. «Να ακολουθήσουμε το πρότυπο της Νορβηγίας και όχι της Νιγηρίας στο ζήτημα των υδρογονανθράκων», τόνισε.

«Είμαστε σε εγρήγορση και γι΄αυτό αποφασίσαμε να προβούμε σε ένα ακόμη γύρο ενημέρωσης των φορέων και της κοινωνίας για τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος στην Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε επιστροφή μετοχών και δημόσιο έλεγχο»!    

Όπως υποστήριξε ο κ Οφθαλμίδης, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του Ομίλου είναι η συμμετοχή του στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Όπως επισήμανε, το 2024 πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις ανοικτά της Κρήτης, από την κοινοπραξία των Helleniq Energy- ExxonMobil.

«Πρόκειται να ανακοινωθούν σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων φυσικού αερίου Τολμώ να προβλέψω ότι θα φθάνουν στα 3 tcm, με την αξία τους θα ξεπερνά τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί θέλουν να προχωρήσουν τώρα την ιδιωτικοποίηση;», αναρωτήθηκε, ενώ υποστήριξε πως ο λόγος για τον οποίο αντιδρούν οι εργαζόμενοι δεν είναι οικονομικός, αλλά η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόσθετο όφελος, αφού έχουμε ήδη υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση που μας καλύπτει πλήρως» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ μίλησε για το νέο καταστατικό του Ομίλου, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η παραμικρή μείωση της κρατικής συμμετοχής στο ΔΣ να σημαίνει πως το Δημόσιο θα χάσει πλήρως το δικαίωμα να διορίζει απευθείας εκπροσώπους σε αυτό.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων κατήγγειλε δε πως επιχειρήθηκε ήδη, κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων, να αποκλεισθούν οι τέσσερις εκπρόσωποι του Δημοσίου στο ΔΣ, χωρίς καν να τεθεί θέμα μείωσης του ποσοστού της συμμετοχής  του στον Όμιλο!    

Παράλληλα επεσήμανε ότι στις άμεσες επιδιώξεις του Σωματειου είναι να επανέλθει η συμμετοχή δύο εκπροσώπων του στο Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας του Ομίλου και ανέφερε ότι ο ΠΣΕΕΠ έχει ήδη προσφύγει νομικά για το θέμα.

Τα μέλη των εργαζομένων στον Όμιλο, πρότειναν ακόμη να ανασχηματιστεί, με τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου, ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ και από εγγυητής του δημόσιου χρέους να γίνει ένα είδους «trader». 

Τέλος στάθηκε ιδιαίτερα στον κομβικό ρόλο που παίζει η Helleniq Energy στη χάραξη της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, ενώ τόνισε πως ο  Όμιλος συνεισφέρει σημαντικά ποσά στον εθνικό προϋπολογισμό και βοηθά με κοινωφελή έργα και δωρεές, τις τοπικές κοινωνίες.

Τόνισε ακόμη το στρατηγικό ρόλο της εταιρείας που όπως είπε δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να παρεμβαίνει στην αγορά συγκρατώντας τις τιμές στην αντλία. Όπως ανέφερε, πέρυσι ο Όμιλος επιδότησε τα καύσιμα και παρεκίνησε και την Motor Οil να πράξει ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά δε στο θέμα των υψηλών τιμών των υγρών καυσίμων, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ευθύνεται ο Όμιλος και είπε πως το 80% της τιμής στην αντλία είναι φόροι προς το κράτος. «Δεν μειώνονται οι φόροι στα καύσιμα επειδή είναι ο μόνος τρόπος για το Δημόσιο να εισπράττει σε καθημερινή βάση, ζεστό χρήμα, αφού οι αγοραπωλησίες πετρελαιοειδών γίνονται αποκλειστικά τοις μετρητοίς.»