Το ένα δώρο μετά το άλλο δέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την προσωρινή (;) παραίτηση του Μπομπ Μενέντεζ από την προεδρία της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας λόγω της παραπομπής του σε δίκη με την κατηγορία ότι αυτός και η σύζυγός του από το 2018 έως το 2022 δέχτηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής ήταν «κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν καθώς υπήρξε εκ των μεγαλυτέρων πολεμίων των σχεδίων του για την αγορά των F-35 και μετέπειτα των F-16. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μενέντεζ είχε ασκήσει δριμεία κριτική όσον αφορά τις πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος και την στάση του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και τώρα που οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας βαίνουν προς εξομάλυνση, το «εμπόδιο» Μενέντεζ εξεφανίσθη με συνοπτικές διαδικασίες. Εκκρεμεί άλλωστε και η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο. Τώρα άραγε η διαδικασία θα επιταχυνθεί;

Άλλωστε σε δηλώσεις του ενώ βρισκόταν στην πτήση της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν ο Ερντογάν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κατάληξη της υπόθεσης Μενέντεζ. Ισχυρίστηκε πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σχετικά με το ζήτημα των F-16 «ήταν οι δραστηριότητες του Μενέντεζ εναντίον της Τουρκίας». Ενώ τόνισε μάλιστα ότι «θα ήταν ωφέλιμο» για την Τουρκία «να μετατρέψει αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία» και να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ώστε «να επιταχυνθεί η διαδικασία σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά και για όλα τα άλλα θέματα». Δεν παρέλειψε μάλιστα να συνδέσει για άλλη μια φορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αγορά των πολυπόθητων F-16, κάτι που έχει απορρίψει επανειλημμένως η Ουάσιγκτον. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνεπείς στη δέσμευση για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, τότε και το τουρκικό Κοινοβούλιο θα υλοποιήσει την τουρκική δέσμευση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», υπερτόνισε ο Ερντογάν.

Η Κύπρος κείται μακράν;

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε και τις επιδιώξεις του για την Κύπρο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει η συνεδρίαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και το Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να προσκληθεί σε αυτήν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. «Μια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν στις 3 Νοεμβρίου, και ελπίζουμε ότι θα δούμε την “ΤΔΒΚ” ως παρατηρητή», είπε. «Η αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν μόνιμη ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου», ανέφερε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει και από το βήματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως άλλωστε διεφάνη και από την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη, η Άγκυρα επιδιώκει να αποσυνδέσει τα ελληνοτουρκικά από το Κυπριακό. Και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αν η Αθήνα θα το επιτρέψει;

Αυτό που διαφαίνεται στο ορίζοντα είναι ότι Ελλάς και Τουρκία οδεύουν προς μια συμφωνία πακέτο για το Αιγαίο, που θα περιλαμβάνει πέρα από την συνεκμετάλλευση και το μεταναστευτικό και άλλες προσοδοφόρες συνεργασίες. Η δε ανάδειξη του κ. Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να συμβάλλει προς την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης όσον αφορά την ελληνοτουρκική συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά. Ο ερχόμενος εξ Αμερικής νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του -πέρα από το χαρακτηρισμό του ψευδοκράτους ως «κρατίδιο», ωστόσο από τις επιλογές του, τους ανθρώπους που τον πλαισιώνουν και τον στηρίζουν , φαίνεται προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι σε οποιαδήποτε συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας να περιλαμβάνεται και η Κύπρος, με την επανένωση της νήσου και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την χώρα. Ειδάλλως, η Αθήνα θα επιβεβαιώσει με τον πιο θλιβερό τρόπο – υπάρχουν και πολύ χειρότεροι χαρακτηρισμοί- τη ρήση «Η Κύπρος κείται μακράν».