Η Shell υπέγραψε προ ημερών συμφωνία για την προμήθεια της Εθνικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (NGC) του Τρινιντάντ και Τομπάγκο με φυσικό αέριο έως το 2036, μεταξύ άλλων από το υπεράκτιο κοίτασμα Manatee που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο πιέζει τους παραγωγούς φυσικού αερίου να επιταχύνουν τις προμήθειες για την παραγωγή

υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της κομητείας, καθώς και για τους τομείς πετροχημικών και ενέργειας, οι οποίοι λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα εν μέσω έλλειψης φυσικού αερίου.

Βάσει της συμφωνίας, η Shell θα παρέχει στην NGC τουλάχιστον 150 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (mcfd) φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Manatee, μέρος της κοινής ανακάλυψης Loran-Manatee του Τρινιντάντ-Βενεζουέλας, που εκτιμάται ότι περιέχει 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου.

"Το Manatee αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό πόρο για το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο", δήλωσε ο πρόεδρος της NGC Mark Loquan. "Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε να διανύσουμε κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσουμε πρόσβαση στο φυσικό αέριο από το Manatee, αλλά είμαστε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα και αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φέρουμε αυτό το έργο σε πέρας".

Η σύμβαση "αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης της Shell να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο", δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Shell Eugene Okpere.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε προηγουμένως εξουσιοδοτήσει το Τρινιντάντ και Τομπάγκο να αναπτύξει μεμονωμένα το μερίδιο των 2,7 TCF που του αναλογεί στο κοίτασμα Loran-Manatee.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το πρώτο φυσικό αέριο του Manatee θα είναι διαθέσιμο το 2028, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το Manatee αναμένεται να παράγει έως και 700 mcfd, με τα 550 mcfd να πηγαίνουν σε LNG και το υπόλοιπο αέριο να πωλείται στην NGC για τον πετροχημικό τομέα.

Η συμφωνία απαιτεί από την NGC να πληρώσει το 50% των 150 mcfd που συμφώνησε να λάβει εάν δεν μπορεί να δεχθεί τον ημερήσιο συμβατικό όγκο.Η Shell συμφώνησε επίσης να φέρει το αέριο της στην ακτή και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις Beachfield της NGC, γεγονός που θα επιτρέψει στην NGC να αυξήσει την αξία της με την επεξεργασία των υγρών από το Manatee.