Μια διετής ψηφιακή εναέρια έρευνα έχει μέχρι στιγμής καταγράψει τις συνήθειες περισσότερων από 75.000 πτηνών μετά από κορυφαία συνεργασία μεταξύ των προγραμματιστών της ScotWind. Τέσσερα αεροσκάφη που πετούν ταυτόχρονα μία φορά το μήνα έχουν συμπληρώσει 690 ώρες πτήσης για τη συλλογή εικόνων υψηλής ευκρίνειας σε μια περιοχή 11.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Βόρεια Θάλασσα.

 

Η έρευνα σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε από την εταιρεία HiDef Aerial Surveying.

Για τη συλλογή των σημαντικών ορνιθολογικών δεδομένων συνεργάστηκαν οι εταιρείες ανάπτυξης της ScotWind Fred, Olsen Seawind, Vattenfall, Scottish Power Renewables, Shell, SSE Renewables, CIP, Marubeni, Bluefloat, Renantis, BP και EnBW.

Η έρευνα επιταχύνθηκε από τη σύμπραξη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες συλλέχθηκαν σε δύο πλήρεις περιόδους αναπαραγωγής θαλασσοπουλιών και μέχρι σήμερα πετούσε κάθε μήνα για 15 μήνες.

Ο Fraser Malcolm, Ossian Offshore Consents Manager, δήλωσε: "Η διατήρηση και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος είναι μια ευθύνη που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας.

"Η υλοποίηση αυτής της έρευνας με τη συνεργασία άλλων εργολάβων είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα κοινής εργασίας που παρέχει ζωτικής σημασίας δεδομένα για τα είδη και τη δραστηριότητα των πτηνών σε αυτή την εκτεταμένη περιοχή.

"Θα συμβάλει στην ενημέρωση της Διεύθυνσης Θαλασσίων Υποθέσεων και της κυβέρνησης της Σκωτίας για την κατανόηση της περιοχής, καθώς και στην παροχή μιας πλατφόρμας για την ανάπτυξη συνεργατικών πρωτοβουλιών για περαιτέρω μελέτες πουλιών και ευρύτερες πρωτοβουλίες.

"Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα έχει οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των προγραμματιστών, η οποία αντιπροσωπεύει ένα κέρδος για όλους.

"Είμαστε όλοι υπερήφανοι που παίξαμε το ρόλο μας.

"Συνεργαζόμενοι, ελπίζουμε να επιταχύνουμε την επιτυχή υλοποίηση των έργων, ώστε να βοηθήσουμε τη Σκωτία να επιτύχει τους στόχους της για το καθαρό μηδέν".

Το Τομεακό Θαλάσσιο Σχέδιο (ΤΘΣ) που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Σκωτίας πριν από τον γύρο εκμίσθωσης απαιτούσε από τους προγραμματιστές να αναλάβουν περιφερειακές έρευνες σε δύο από τις περιοχές επιλογής του σχεδίου, Ε1 και Ε2, ως μετριασμό του κινδύνου για την ορνιθολογία.

Η Michelle Quinn, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας, δήλωσε: "Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία της ορνιθοπανίδας: "Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης βοήθησαν στην κατανόηση της δραστηριότητας των πτηνών στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σκωτίας για τις τρέχουσες εργασίες σχεδιασμού μας και θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τις μελλοντικές διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης.

"Η υπεράκτια αιολική ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη που λαμβάνει υπόψη τις πιθανές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις".