Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν διορίστηκε αντιπρόεδρος της Kalyon Holding, ιδιωτικής εταιρείας που κατασκεύασε το γιγαντιαίο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το Bloomberg

Ο Eλβάν, που υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αναδείχθηε σε τσάρο της οικονομίας μετά την ξαφνική παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ το 2020.

Αφού ακολούθησε ένα κάπως συμβατικό μείγμα οικονομικών πολιτικών για περίπου ένα χρόνο, απομακρύνθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία η Τουρκία επέστρεψε στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που ώθησαν τις τιμές υψηλότερα και οδήγησαν τη λίρα σε ύφεση.

Η πορεία του Eλβάν θυμίζει τη σταδιοδρομία του Νατζί Αγκμπάλ, ο οποίος διετέλεσε για λίγο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υπό τον Ελβάν, μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Στη συνέχεια, ο Αγκμπάλ διορίστηκε οικονομικός διευθυντής της Kazanci Holding, ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που επικεντρώνεται στην ενεργειακή βιομηχανία.

Η Kalyon, η οποία έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία που διαχειρίζεται το φαραωνικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, των 11 δισ. δολαρίων, έχει επίσης περίοπτη θέση στην κατασκευή δεκάδων έργων υποδομής, όπως ο βόρειος αυτοκινητόδρομος του Μαρμαρά, μήκους 400 χιλιομέτρων.

Η εταιρεία πραγματοποιεί αντίστοιχα έργα και σε άλλες χώρες, όπως το Κατάρ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Το 2022 πούλησε το ήμισυ εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μονάδα της International Holding του Άμπου Ντάμπι.

(από euro2day.gr)