Νέοι Πορτογάλοι Φέρνουν την Κλιματική Κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νέοι Πορτογάλοι Φέρνουν την Κλιματική Κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
energia.gr
Τετ, 27 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:36

Η αγωγή που κατέθεσαν νέοι Πορτογάλοι εναντίον 32 κρατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρώπη να δράσει επειγόντως κατά της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Zero

Η υπόθεση – η οποία θα αναλυθεί την Τετάρτη – είναι μια ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, επειδή οι χώρες «δεν έχουν προχωρήσει αρκετά στις δράσεις τους για το κλίμα», σύμφωνα με το Zero.

Όσον αφορά την απόφαση του ΕΔΑΔ την Τετάρτη, η ένωση υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι έξι νέοι ανέλαβαν δράση τον Σεπτέμβριο του 2020, ξεκινώντας αγωγή κατά περισσότερων από 30 ευρωπαϊκών χωρών για τις αταστροφικές δασικές πυρκαγιές και τους έντονους παρατεταμένους καύσωνες.

Οι έξι νέοι υποστήριξαν ότι οι κλιματικές φιλοδοξίες των κατηγορουμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, δεν επαρκούν για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα τους στη ζωή και του δικαιώματός τους στη σωματική και ψυχική τους ευεξία.

Σε ανακοίνωσή της, η ένωση αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν νομική υποχρέωση να δράσουν επειγόντως για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή και τονίζει ότι η πρωτοβουλία των νέων αποτελεί «τη μεγαλύτερη αγωγή για το κλίμα που έχει ξεκινήσει ποτέ».

Στο έγγραφο, η οργάνωση προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για τους νέους να διασφαλίσουν το μέλλον τους και ότι οι κυβερνήσεις έχουν νομική υποχρέωση να αναλάβουν πολύ πιο ριζική και επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το Zero, η ΕΕ πρέπει να μειώσει επειγόντως τις ακαθάριστες εκπομπές κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030 και να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές το αργότερο έως το 2040.

Μετά το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, υπενθυμίζει το Zero, η υπόθεση θα εκδικαστεί την Τετάρτη, με το ΕΔΑΔ να πραγματοποιεί δημόσια ακρόαση στο Στρασβούργο στην υπόθεση Duarte Agostinho και άλλοι εναντίον 32 κρατών.

«Η ακρόαση, η οποία θα λάβει χώρα ενώπιον 22 δικαστών, θα είναι πρωτοφανούς κλίμακας», τονίζει το Zero στην ανακοίνωσή του.

Στο έγγραφο, η Zero αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, μια οργάνωση σχεδόν 200 ευρωπαϊκών ενώσεων στην οποία ανήκει, «είναι τρίτος παρεμβαίνων στην υπόθεση αυτή» και έχει καταθέσει στο δικαστήριο στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των εναγόντων.

«Εάν η υπόθεση είναι επιτυχής, η απόφαση του Δικαστηρίου, που θα πρέπει να δημοσιευθεί εντός των επόμενων 18 μηνών, θα είναι σαν μια νέα νομικά δεσμευτική συνθήκη, που θα υποχρεώνει άμεσα 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν επειγόντως κατά της κλιματικής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υποστηρίζει σθεναρά την υπόθεση του νεαρού Πορτογάλου, η Zero πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τη δράση της για το κλίμα και να αυξήσει τη φιλοδοξία της για την προστασία των πολιτών από την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

(από euractiv.gr)