Η Τουρκία θα πει «ναι» στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν την υπόσχεσή τους για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν. Προηγουμένως βέβαια είχε υποστηρίξει ότι η πώληση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ένταξη

Η αιφνιδιαστική δήλωση του Ερντογάν έρχεται λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ανώτερος γερουσιαστής των ΗΠΑ που αντιτίθεται συστηματικά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η Euractiv είχε αναφέρει ήδη στις αρχές Ιουλίου ότι ο εκσυγχρονισμός και η πώληση του στόλου των αμερικανικών μαχητικών F-16 ήταν στην ατζέντα της Άγκυρας προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών δεν είχε καμία σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την έγκριση της Άγκυρας, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχυεί πια.

«Εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, το κοινοβούλιό μας θα τηρήσει τις υποσχέσεις του», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους την Τρίτη, καθώς επέστρεφε από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ημέρα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στην SVT Nyheter ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν συγκληθεί το τουρκικό κοινοβούλιο το φθινόπωρο. Πίστευε επίσης ότι θα είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον ίδιο τον Ερντογάν.

Μια αμερικανική εξέλιξη που ευνοεί την Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε σε βάρος του γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ θεωρείται ότι αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Το CNN μετέδωσε ότι ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλάνιαν Μενέντεζ, κατηγορούνται ότι δέχθηκαν «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωροδοκίες» με αντάλλαγμα την επιρροή του γερουσιαστή.

Η υπόθεση ανάγκασε τον Μενέντεζ να παραιτηθεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ενώ οι πιέσεις των συναδέλφων του στο Δημοκρατικό κόμμα να παραιτηθεί από γερουσιαστής όλο και αυξάνονται. Από την πλευρά του, ο Μενέντεζ αρνείται να το κάνει αυτό και υποστηρίζει την αθωότητά του.

Ο Μενέντεζ είναι γνωστό ότι αντιτίθεται σθεναρά στην πώληση των F-16 στην Τουρκία και ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ελλάδα, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.

Δεδομένης της τεταμένης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η αποχώρηση του Μενέντεζ από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Αθήνα, καθώς θεωρείται πως χάθηκε μια φιλοελληνική φωνή στην Αμερικανική Γερουσία.

Ορμπάν: Το τελευταίο εμπόδιο

Ενώ η υποψηφιότητα της Σουηδίας για την είσοδο στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, ένα τελευταίο εμπόδιο παραμένει και αυτό είναι η Ουγγαρία.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στους νομοθέτες ότι «τίποτα δεν απειλεί την ασφάλεια της Σουηδίας» και ότι η Ουγγαρία «δεν βιάζεται» για να επικυρώσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μιλώντας κατά την έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου του ουγγρικού κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι επικρίσεις από τη Σουηδία και τους Σουηδούς πολιτικούς για τη διάβρωση του κράτους δικαίου συνέβαλαν στην καθυστέρηση της Ουγγαρίας -για περισσότερο από ένα χρόνο- να ψηφίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του Όρμπαν ήρθε μετά την πρόσφατη αναφορά υψηλόβαθμων Ούγγρων αξιωματούχων ότι η επικύρωση της Σουηδίας ενδέχεται να μην είναι καν στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο.

(από euractiv.gr)