Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλό των τελευταίων 10 μηνών την Πέμπτη, ενώ είχε προηγηθεί αύξηση των τιμών που ανανέωσε τους φόβους των επενδυτών ότι η άνοδος θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πληθωρισμού. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι FT, oι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά από τη δημοσίευση της εβδομαδιαίας έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης που ανέφερε ότι τα αποθέματα σε έναν κρίσιμο κόμβο παράδοσης στις ΗΠΑ μειώθηκαν περαιτέρω

Το αργό πετρέλαιο Brent έπεσε κατά 0,3% και διαπραγματευόταν στα 96,23 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα την Πέμπτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του, από τον Νοέμβριο, πάνω από τα 97 δολάρια. Αλλά και το αμερικανικό WTI έχασε 0,2%, πέφτοντας στα 93,45 δολάρια. Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί κατά 35% από τον Ιούνιο, αφότου ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο ανακοίνωσαν μια σειρά περικοπών στην παραγωγή, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εντείνοντας, έτσι, τις ανησυχίες των επενδυτών για τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η πορεία της τιμής του Brent από τις αρχές του 2023 (πηγή: FT)


«Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι η εξέλιξη των τιμών των καυσίμων», δήλωσε ο Wouter Thierie, αναλυτής της ING. «Εάν, όπως αναμένουμε, πρόκειται για μια προσωρινή άνοδο, ο αντίκτυπος στις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό θα είναι σχετικά μέτριος. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι εταιρείες θα μετακυλίσουν ολοένα και περισσότερο αυτές τις υψηλότερες τιμές καυσίμων, με αποτέλεσμα να επηρεάσει ξανά τον δομικό πληθωρισμό».


Η πορεία της τιμής του WTI από τις αρχές του 2023 (πηγή: FT)

Η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ήταν μικτές, καθώς το γενικό αρνητικό κλίμα εξισορροπήθηκε από την άνοδο των μετοχών ενέργειας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τις μειώσεις να αντισταθμίζονται από την άνοδο κατά 0,6% στον ενεργειακό τομέα. Ο Dax στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,1%, ενώ ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,4%.

Εν τω μεταξύ, τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Ισπανία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,2% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 3,3%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των φρέσκων τροφίμων, μειώθηκε από 6,1% σε 5,8%.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομοσπονδιακών ομολόγων, σημείου αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο σημείο μετά το 2011, στο 2,93%.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,4% και διαπραγματευόταν στα 1,0538 ευρώ έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο από το χαμηλό των τελευταίων εννέα μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία της συνεδρίαση αύξησε τα επιτόκια στο ιστορικό υψηλό του 4%, σηματοδοτώντας ότι η προσπάθειά της έχει πιθανώς πλησιάσει στο τέλος της, εκτός και αν εκπλήξεις στα δεδομένα τιμών ωθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε περαιτέρω δράση.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, πρόκειται να ακολουθήσουν αργότερα εντός της ημέρας, ενώ τα στοιχεία για τις ΗΠΑ και για ολόκληρη την ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

«Τα σημερινά και αυριανά μεγέθη για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να εξεταστούν από την ΕΚΤ, που βασίζει τις αποφάσεις της στα δεδομένα, διαδραματίζοντας, έτσι, κεντρικό ρόλο στην επόμενη ανακοίνωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο», δήλωσε η Pia Fromlet, οικονομολόγος για θέματα ευρωζώνης στη SEB.

Τα συμβόλαια που κινούνται με βάση τον δείκτη αναφοράς S&P 500 της Wall Street αυξήθηκαν κατά 0,1% και εκείνα που παρακολουθούν τον Nasdaq 100 που εστιάζεται στην τεχνολογία μειώθηκαν με το ίδιο περιθώριο πριν από το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης. Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,4%, φτάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, ενώ ο δείκτης αναφοράς της Κίνας CSI 300 έχασε 0,3% και ο ιαπωνικός Topix υποχώρησε κατά 1,4%.