Η υπογραφή από τη Γαλλία συμφωνιών για τις πρώτες ύλες με τον Καναδά και την Αυστραλία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ευρωπαϊκή «διπλωματία των πρώτων υλών», δήλωσε την Τετάρτη το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας

Μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Φυσικών Πόρων της Αυστραλίας Madeleine King για το ότι η ΕΕ υστερεί σε επενδύσεις σε κρίσιμα ορυκτά στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η γαλλίδα υπουργός ενεργειακής μετάβασης Agnès Pannier-Runacher υπέγραψε την ίδια ημέρα συμφωνία συνεργασίας με την King για κρίσιμα ορυκτά.

Το πρωί μάλιστα, η Pannier-Runacher υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με τον Καναδό ομόλογό της.

«Έχουμε υπογράψει συμφωνίες με χώρες [Αυστραλία και Καναδάς] με τις οποίες μοιραζόμαστε [τις ίδιες] αξίες και πρακτικές», ανέφερε το γραφείο της Γαλλίδας υπουργού.

Η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι πλούσιες σε πόρους όπως το νικέλιο, το λίθιο και ο χαλκός – όλα κρίσιμα μέταλλα που περιλαμβάνονται στην πράξη της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA), η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας της ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ.

Όμως οι συμφωνίες αυτές δεν αφορούν άμεσα υλικά, επιβεβαίωσε το γραφείο της Pannier-Runacher.

«Μέσω αυτής της κοινής μελέτης, η γαλλική και η αυστραλιανή κυβέρνηση θα εξετάσουν τρόπους υπέρβασης των εμποδίων για τη δημιουργία σταθερών αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά», πρόσθεσε η King σε δελτίο Τύπου.

Οι συμφωνίες αυτές είναι διμερείς και δεν αποτελούν μέρος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, ούτε της στρατηγικής της ΕΕ.

Όσον αφορά τη Γερμανία, η Franziska Brantner, κοινοβουλευτική υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος, υποδέχθηκε την King για μια συζήτηση σχετικά με τις διμερείς στρατηγικές τη Δευτέρα.

Η ΕΕ, από την άλλη, διαπραγματεύεται ήδη με την Αυστραλία για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που περιλαμβάνει την πρόσβαση στα κρίσιμα ορυκτά της Αυστραλίας.

Την Πέμπτη, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΙΕΑ για τα κρίσιμα ορυκτά και την καθαρή ενέργεια, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 90 πολιτικοί, θεσμικοί και οικονομικοί φορείς λήψης αποφάσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που ο ΙΕΑ διοργανώνει σύνοδο κορυφής για το θέμα αυτό», δήλωσε το γραφείο της Pannier-Runacher.

(από euractiv.gr)