Ο πετρελαϊκός όμιλος Saudi Aramco κατέληξε σε συμφωνία, χθες,  Πέμπτη, για την απόκτηση στρατηγικού μειοψηφικού πακέτου στην εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) MidOcean Energy έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με δυνατότητα αύξησης του μεγέθους της μετοχής, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη

Η MidOcean Energy βρίσκεται, αυτή την περίοδο, στη διαδικασία απόκτησης μεριδίου σε τέσσερα αυστραλιανά έργα LNG, με στρατηγική ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας διαφοροποιημένης παγκόσμιας επιχείρησης εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η στρατηγική συνεργασία με τη MidOcean Energy σηματοδοτεί την πρώτη διεθνή επένδυση του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού στο LNG.

Η συμφωνία βασίζεται στη σχέση μεταξύ της Aramco και της EIG, - της αμερικανικής επενδυτικής στην οποία ανήκει η MidOcean -  η οποία ήταν μέρος μιας κοινοπραξίας που απέκτησε μερίδιο 49% στην Aramco Oil Pipelines Company, θυγατρική της Aramco, το 2021 και η οποία απέφερε στη σαουδαραβική εταιρεία 12,4 δις δολ.«Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της Aramco να καταστεί κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης LNG», δήλωσε ο πρόεδρος της Aramco Upstream, Nasir K. al-Naimi, σύμφωνα με ανακοίνωση, η οποία, ωστόσο, δεν αποκαλύπτει το μέγεθος του μεριδίου.

«Η MidOcean Energy είναι καλά εξοπλισμένη ώστε να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση LNG και αυτή η στρατηγική συνεργασία αντανακλά την προθυμία μας να συνεργαστούμε με κορυφαίους διεθνείς παίκτες», πρόσθεσε.Τον Οκτώβριο του 2022, η MidOcean ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Tokyo Gas Co να αγοράσει τα μερίδια της ιαπωνικής εταιρείας σε ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων αυστραλιανών έργων LNG για 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές είπαν στο Reuters τον Ιούλιο, ότι η EIG αξιοποιεί διεθνείς επενδυτές, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, για να αγοράσει τη MidOcean, η οποία αποτελεί μέρος μιας κοινοπραξίας για την εξαγορά της Origin Energy της Αυστραλίας έναντι 10,2 δις δολ.Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, δήλωσε ότι η συμφωνία ενισχύει τη σχέση της Aramco με την EIG και ότι «το φυσικό αέριο θα είναι σημαντικό για την κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης του κόσμου για ασφαλή, προσβάσιμη και πιο βιώσιμη ενέργεια».

Τον Μάρτιο, ο Nasser είχε πει ότι η Aramco εξετάζει ενεργά τις ευκαιρίες LNG παγκοσμίως.Η εξαγορά του μεριδίου της MidOcean από την Aramco υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις μεταξύ άλλων όρων.

«Ενώ η αρχική μας εστίαση είναι στις ανακοινωθείσες συναλλαγές στην Αυστραλία, πιστεύουμε ότι οι διαθέσιμες ευκαιρίες είναι παγκόσμιες», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EIG Μπλερ Τόμας.