Το Ιράν έχει επαναλάβει την επιθυμία του να αποκτήσει πρόσβαση στον Νότιο Πόλο. Μιλώντας την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ιεράς Εβδομάδας Άμυνας (που τηρείται σε ανάμνηση του πολέμου Ιράν-Ιράκ 1980-1988), ο διοικητής του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Σαχράμ Ιρανί δήλωσε ότι η χώρα σχεδιάζει να κατασκευάσει μια ερευνητική βάση στην Ανταρκτική.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο κορυφαίος ναυτικός ηγέτης μιλάει δημοσίως για τα ιρανικά σχέδια για την Ανταρκτική. Τον Μάιο, ο Irani είχε δηλώσει ότι το ναυτικό σχεδίαζε μια αποστολή στην περιοχή.

"Το μελλοντικό μας σχέδιο είναι να υψώσουμε με υπερηφάνεια την ιρανική σημαία στον Νότιο Πόλο και να αναλάβουμε συνεργατικές στρατιωτικές και επιστημονικές προσπάθειες στην περιοχή. Με το πολεμικό ναυτικό ως στρατηγική δύναμη, αυτή η δυνατότητα υπάρχει μέσα μας", σχολίασε ο Ιρανί.

Ο Iράνι εξήρε επίσης μιά αποστολή του 86ου στόλου, δύο πλοία του οποίου τον Μάιο ολοκλήρωσαν ένα ταξίδι περιήγησης που ονομάστηκε "Αποστολή 360 μοιρών γύρω από τον κόσμο". Σύμφωνα με τον Ιράνι, η αποστολή επιβεβαίωσε εκ νέου την παγκόσμια θαλάσσια παρουσία του Ιράν, ένα σημάδι ότι η χώρα μπορεί να σπάσει την ηγεμονία των παγκόσμιων δυνάμεων.

Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται στις προκλήσεις διέλευσης που αντιμετώπισε ο στόλος κατά το πέρασμά του από ορισμένες περιοχές. Τα δύο πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην αποστολή, το IRIS Dena και το IRIS Makran, υπόκεινται σε κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, τα πολεμικά πλοία δυσκολεύτηκαν να διέλθουν από τη διώρυγα του Παναμά και αντ' αυτού εκτράπηκαν νότια πάνω από 4.000 ναυτικά μίλια για να πάρουν το στενό του Μαγγελάνου.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει προηγουμένως υποστηρίξει ότι έχει "ευθεία" θαλάσσια πρόσβαση στην Ανταρκτική και ότι η δημιουργία μιας βάσης στην περιοχή θα ήταν ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές ωκεανογραφικές ερευνητικές της προσπάθειες.