Ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τον υπουργό Μετανάστευσης, κ. Δημ. Καιρίδη, ότι θα νομιμοποιήσει 300.000 οικονομικούς λαθρομετανάστες, η άδηλη, ανασφάλιστη κι αφορολόγητη εργασία, η ούτως καλουμένη «Μαύρη εργασία», παραμένει ανεξέλεγκτη όταν η «Ανεξάρτητη Αρχή» του Σώματος Επιθεωρήσεως Εργασίας (ΣΕΠΕ) αντιμετωπίζει κρίση

Η κατά βούλησιν έλεγχοι επιχειρήσεων, εάν τηρούν την εργατική νομοθεσία, η εγκατάστασή των μακριά από τα κέντρα ελέγχου διά την αποφυγή του, η μεταβολή των ωραρίων απασχολήσεως του προσωπικού για την απαλλαγή επιχειρήσεων από εργασιακές παρανομίες και η συχνότητα ελέγχων σε άλλες, συνθέτουν τα μερικά πεπραγμένα της «Μαύρης…Ερεύνης» των συνθηκών εργασίας.

Η αέναος εισροή οικονομικών μεταναστών από την Τουρκία, οι ευκαιριακές απασχολήσεις προσωπικού στην Ελλάδα και η παρεμβατική πολιτική στην αγορά εργασίας, με αυξήσεις του κατωτάτου μισθού ασχέτως παραγωγικότητας, αποτελούν τα βαθύτερα αίτια της «Μαύρης εργασίας» στην χώρα μας.

Το ΣΕΠΕ ουσιαστικώς δεν αξιολογείται, κι ίσως δεν διοικείται πλέον, άπαξ και απεμακρύνθη του Δημοσίου κι έγινε «Ανεξάρτητη Αρχή» όπως τόσες άλλες. Κι η καλή μας κυβέρνηση, αντί να αναγνωρίσει ότι στραβά αρμενίζει και δεν φταίει ο γιαλός που το σκάφος της συχνά εξοκείλει, σκέπτεται πώς θ’ αλλάξει την ηγεσία του ΣΕΠΕ, προκαλώντας αντιδράσεις ιδιοτελών συνδικαλιστών.

Εν τούτοις, η Εργασία πρέπει να ελέγχεται όχι μόνον τακτικά για την τήρηση των κανόνων της αλλά κυρίως για τον αν οι χώροι της πάσχουν υγειονομικά .Διότι η υγεία των εργαζομένων είναι εθνικό αγαθό. Συνεπώς η επαναφορά της Επιθεωρήσεως εργασίας στον δημόσιο έλεγχο με ειδικευμένους επιθεωρητές είναι εξ ων ουκ άνευ...

Οι «αρμόδιοι» υπουργοί, αντί να επισκέπτονται …Κινεζικές επιχειρήσεις που προσπαθούν ν’ αλώσουν την εγχώριο αγορά με ύποπτα προϊόντα τους, όπως το τηλεφωνικό δίκτυο 5G, καλόν θα ήταν να εκτελούν το «επιτελικό έργο» της κυβέρνησης. Η αποδόμηση της δοκιμασμένης νομοθεσίας είναι η εύκολη λύση της περιπλοκής στην αγορά εργασίας.