Σταθερή υποχώρηση σημείωσε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου και του δολαρίου. Οι αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει ο τροπικός τυφώνας Φέι, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν θα πλήξει τελικά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell στον Κόλπο του Μεξικό, μείωσε την αξία του αργού στη Νέα Υόρκη στα 113,24 δολάρια και του μπρεντ στο Λονδίνο στα 110,32.

Σταθερή υποχώρηση σημείωσε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου και του δολαρίου. Οι αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει ο τροπικός τυφώνας Φέι, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν θα πλήξει τελικά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell στον Κόλπο του Μεξικό, μείωσε την αξία του αργού στη Νέα Υόρκη στα 113,24 δολάρια και του μπρεντ στο Λονδίνο στα 110,32. Η ανασφάλεια των επενδυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης είχε δώσει ώθηση στο δολάριο της προηγούμενες ημέρες, ωστόσο χθες σημειώθηκαν κάποιες μικρές διορθώσεις με την αξία του αμερικανικού δολαρίου να κυμαίνεται στα 1,4730 ευρώ.

Η Royal Dutch Shell, η οποία έχει αναγκαστεί να απομακρύνει 425 εργαζομένους της από τις πετρελαϊκές πλατφόρμες της στον Κόλπο του Μεξικό, ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας εκτιμάται ότι δεν θα «χτυπήσει» τις εγκαταστάσεις της. Στο μέτωπο της Γεωργίας δεν προέκυψε κάποιο καινούργιο νέο το οποίο να θέτει εν αμφιβόλω την παραγωγή και μεταφορά μαύρου χρυσού.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο OΠΕΚ ετοιμάζεται να «ξαναχτυπήσει» στην περίπτωση που η τιμή του μειωθεί κάτω από τα 100 δολάρια.

«Η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο δίνει περιθώρια για περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, εάν η αξία του πέσει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο OΠΕΚ, του οποίου τα μέλη συνεδριάζουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως να παρέμβει αποφασίζοντας μείωση της παραγωγής». Αυτό ανέφερε σε μελέτη του το Κέντρο Μελετών για την Παγκόσμια Ενέργεια (Centre for Global Energy Studies) στην οποία επίσης προσθέτει ότι «υπάρχει κίνδυνος τα μέλη του OΠΕΚ να αντιδράσουν υπερβολικά μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε νέα ύψη».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/08/2008)