Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στην κοινότητα Ibaa του Rivers State, στη Νιγηρία, έπειτα από έκρηξη σε παράνομο διυλιστήριο. Σύμφωνα με αξιωματούχους και τον επικεφαλής ασφαλέιας στην κοινότητα, Ρούφους Βελεκέμ, το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και δύο έγκυες. Η παράνομη διύλιση είναι συνηθισμένη στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή 

Δέλτα του Νίγηρα της Νιγηρίας, καθώς οι φτωχοί ντόπιοι χρησιμοποιούν αγωγούς για να βγάλουν καύσιμα για να τα πουλήσουν με κέρδος. Η πρακτική, η οποία μπορεί να είναι τόσο βασική όσο το βράσιμο αργού πετρελαίου σε βαρέλια για την εξαγωγή καυσίμου, είναι συχνά θανατηφόρα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της έκρηξης.

Μέλη συμμοριών αλλά και απλοί κάτοικοι συχνά αποσπούν αργό πετρέλαιο από αγωγούς μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, το οποίο διυλίζουν στη συνέχεια σε παράνομες εγκαταστάσεις και το μεταπωλούν στη μαύρη αγορά.

Η χειρότερη έκρηξη αγωγού στη Νιγηρία σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 1998 στην τοποθεσία Τζέσε, στον νότο της χώρας, όταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, έχασαν τη ζωή τους.

Το 2022, περισσότεροι από 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε διυλιστήριο στην ίδια περιοχή.

Παρά τον τεράστιο πλούτο της χώρας σε υδρογονάνθρακες, η πλειονότητα των κατοίκων ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κατηγορεί συχνά τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες ότι συνέβαλαν στη ρύπανση της περιοχής τους χωρίς να συμμετάσχουν στην ανάπτυξή της.