Sultan al-Jaber- COP28: Να Προετοιμαστούμε για τη "Σταδιακή Μείωση" των Ορυκτών Καυσίμων

Sultan al-Jaber- COP28: Να Προετοιμαστούμε για τη Σταδιακή Μείωση των Ορυκτών Καυσίμων
energia.gr
Τετ, 4 Οκτωβρίου 2023 - 10:55

Ο Σουλτάνος αλ-Τζαμπέρ, υποψήφιος πρόεδρος της φετινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να προετοιμαστεί για μια αναπόφευκτη "σταδιακή μείωση" των ορυκτών καυσίμων, καθώς προειδοποίησε ότι ο τομέας δεν πρέπει να θεωρείται ότι λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα.

Μιλώντας στους FT, οΤζαμπέρ - ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Abu Dhabi National Oil Company, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο - δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων σχετικά με μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι αργότερα φέτος.

"Δεν θέλω η βιομηχανία αυτή να φανεί με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή ότι αντιτίθεται στη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό η σταδιακή μείωση συμβαίνει", δήλωσε.

"Και αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να αρχίσουν να επενδύουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα του σημερινού ενεργειακού συστήματος".

Περισσότερες από 20 εταιρείες έντασης ορυκτών καυσίμων, που περιλαμβάνουν έως και το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκονται ήδη σε ενεργές συνομιλίες για να υπογράψουν την πρωτοβουλία, είπε. Ο ίδιος "ασκεί πίεση" σε άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν στη λεγόμενη Παγκόσμια Συμμαχία για την Αποκλιμάκωση του Άνθρακα, δήλωσε ο Τζαμπέρ.

Οι εταιρείες που θα στηρίξουν τη συμμαχία, την οποία ανέφεραν πρώτοι οι Financial Times, θα κληθούν να δεσμευτούν ότι θα επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, καθώς και έναν στόχο "σχεδόν μηδενικών" εκπομπών μεθανίου, ενός μολυσματικού αερίου του θερμοκηπίου, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους μέχρι το 2030, είπε.

Η Adnoc δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα επιδιώξει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις δραστηριότητές της έως το 2045 αντί για το 2050 και να μηδενίσει τις εκπομπές μεθανίου έως το 2030, αν και επενδύει μόλις το 10% των κεφαλαιουχικών δαπανών της κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην απαλλαγή από τον άνθρακα.

Η εταιρεία έχει επίσης επιθετικά σχέδια για την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής πετρελαίου από περισσότερα από 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε 5 εκατ. έως το 2027, αν και η πραγματική παραγωγή περιορίζεται από τις ποσοστώσεις της Opec.

Ο ρόλος του Τζαμπέρ ως προέδρου της COP28, ενώ παράλληλα διευθύνει μια επεκτεινόμενη πετρελαϊκή εταιρεία, έχει επικριθεί από πολιτικούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν και άλλοι, όπως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αλλαγής στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ο Τζαμπέρ δήλωσε ότι η COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Εκτός από την πρωτοβουλία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Τζαμπέρ πιέζει επίσης τις χώρες να καταλήξουν σε συλλογική συμφωνία για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

"Είχαμε 27 COP. Σας παρακαλώ αφήστε με να παραδώσω κάτι χειροπιαστό αυτή τη φορά", δήλωσε.

Μιλώντας στους FT από το κύριο συνέδριο υδρογονανθράκων του Άμπου Ντάμπι, ο Τζαμπέρ κάλεσε επίσης τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να επεκτείνει και να εμπορευματοποιήσει τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS), μια τεχνολογία που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε κλίμακα.

Ο Τζαμπέρ δήλωσε ότι η CCUS θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στο να βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. "Είναι μία από τις πολλές λύσεις που πρέπει να επιδιώξουμε και πρέπει να επιδιώξουμε επιθετικά", δήλωσε.

"Χρειαζόμαστε δράσεις. Ας αναλάβουν (η πετρελαϊκή βιομηχανία) δράση τώρα ... να συμφωνήσουν και να υπογράψουν τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων και ... να εφαρμόσουν κλίμακα και ... κεφάλαιο και να εμπορευματοποιήσουν αυτή την τεχνολογία CCUS", είπε.

Ο Τζαμπέρ έχει προηγουμένως θέσει ένα χρονοδιάγραμμα "στα μέσα του αιώνα" για τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται χωρίς να δεσμεύονται οι εκπομπές τους, γνωστά ως μη μειωμένα ορυκτά καύσιμα. Η ΕΕ και άλλες χώρες πιέζουν για την επίτευξη συμφωνίας στην COP28 σχετικά με την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Η φετινή σύνοδος κορυφής της COP, η οποία σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων ενός έτους μεταξύ των χωρών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα περιλαμβάνει επίσης έναν "απολογισμό" της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στη μείωση των εκπομπών.

Ο στόχος του Τζαμπέρ για το μεθάνιο, αν τύχει ευρείας υποστήριξης, θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για την καθοδήγησή του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα. Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και είναι ένας ισχυρός παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας από τη βιομηχανική επανάσταση.

Ο Τζαμπέρ δήλωσε αισιόδοξος ότι ένα ταμείο ζημιών και απωλειών, το οποίο συμφωνήθηκε πέρυσι για να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται από την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, θα είναι λειτουργικό μέχρι την COP28.