Η Suncor Energy εξαγόρασε τις δραστηριότητες της γαλλικής TotalEnergies στον Καναδά, έναντι 1,07 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με στόχο να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα στην εξόρυξη πίσσας.

Συγκεκριμένα, η Suncor θα αποκτήσει το 31,23% της TotalEnergies EP Canada, στο έργο εξόρυξης πετρελαίου άμμου Fort Hills, στην βόρεια Αλμπέρτα στο οποίο κατέχει το 100%.

Η Suncor που εδρεύει στο Κάλγκαρι εξετάζει επιλογές για την αντικατάσταση περίπου 200.000 βαρελιών ακατέργαστης ασφάλτου την ημέρα από το Base Mine, το μεγαλύτερο ορυχείο πετρελαίου της, το οποίο πρόκειται να εξαντληθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2030. Το ορυχείο τροφοδοτεί δύο μονάδες του Base Plant που παράγουν περίπου 350.000 βαρέλια ημερησίως, συνθετικού αργού υψηλής αξίας.

Η εξαγορά της TotalEnergies θα προσθέσει συνολικά 61.000 βαρέλια ημερησίως παραγωγικής ικανότητας πίσσας, και 675 εκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα που υπάρχουν στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο πετρελαϊκών άμμων της Suncor. 

Το ανοιχτό ορυχείο Fort Hills, αντιμετώπισε δυσχέρειες από την έναρξη της παραγωγής, το 2018. Πέρυσι η Suncor προέβλεψε 5% χαμηλότερη ακαθάριστη παραγωγή και υψηλότερο λειτουργικό κόστος ανά βαρέλι για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η συμφωνία της Suncor αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους που διανύουμε.