Οι ανησυχίες σχετικά με την εξασθένηση της δύναμης της οικονομίας της Κίνας έχουν επιβαρύνει σημαντικά πολλούς τομείς των εμπορευμάτων και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων κατά το τρέχον έτος. 

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι απίθανο να επαναληφθεί την επόμενη δεκαετία, ιδίως στους τομείς των κατασκευών ακινήτων και των επενδύσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πράγματι, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας έχει αποτυπωθεί κυρίως στην πτώση του τομέα των ακινήτων, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κλάδος αντιπροσώπευε το 20 έως 25% του ΑΕΠ στο ζενίθ του. Όμως οι νέες κατασκευές κατοικιών σε ετήσια βάση έχουν πλέον μειωθεί κατά 57%, ενώ ο τομέας αναμένεται να παραμείνει κάτω από το ήμισυ του προηγούμενου μεγέθους του κατά την επόμενη δεκαετία.

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να χάσει την εξέχουσα θέση της στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, με την Ινδία να την αντικαθιστά ως τον κύριο μοχλό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

"Ο ρόλος της Κίνας ως κινητήριας δύναμης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εξασθενεί γρήγορα", δήλωσε στους Times of India η Emma Richards, ανώτερη αναλύτρια της Fitch Solutions Ltd με έδρα το Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, κατά την επόμενη δεκαετία, το μερίδιο της Κίνας στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στις αναδυόμενες αγορές θα μειωθεί από σχεδόν 50% σε μόλις 15%, ενώ το μερίδιο της Ινδίας θα διπλασιαστεί σε 24%.

Αλλά τα νέα στοιχεία που προέρχονται από το Μεσαίο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι οι φόβοι αυτοί μπορεί να είναι υπερβολικοί. Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs της Wall Street ανέφερε ότι η ζήτηση της Κίνας για πολλά σημαντικά εμπορεύματα αυξάνεται στην πραγματικότητα με "ισχυρούς ρυθμούς", χάρη σε μεγάλο βαθμό στον αναπτυσσόμενο τομέα της καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με την GS, η ζήτηση της Κίνας για χαλκό είναι αυξημένη κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα και πετρέλαιο είναι αυξημένη κατά 7% και 6% αντίστοιχα, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της τράπεζας για το σύνολο του έτους. Η ζήτηση πράσινου χαλκού στην Κίνα αυξήθηκε κατά 71% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι

"Αυτή η ενίσχυση της ζήτησης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον συνδυασμό της ισχυρής ανάπτυξης από την πράσινη οικονομία, το δίκτυο και τις ολοκληρώσεις ακινήτων. Η πιο σημαντική δύναμη προήλθε από την πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η σχετική ζήτηση χαλκού είναι αυξημένη κατά 130% από έτος σε έτος από σήμερα, καθοδηγούμενη από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης που σχετίζεται με την ηλιακή ενέργεια", παρατηρεί η έκθεση της Goldman.

Η ηγεμονία της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές καθαρής ενέργειας δεν φαίνεται να διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Μια έκθεση του Ιουνίου από το Global Energy Monitor αποκάλυψε ότι η λειτουργούσα ηλιακή ισχύς της χώρας έχει φθάσει τα 228 GW, περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί. Η Κίνα βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για να διπλασιάσει την αιολική και ηλιακή της δυναμικότητα, πέντε χρόνια πριν από τον στόχο της για το 2030.