Αυστραλία: Νέο Εμπόδιο στη Συμφωνία Chevron και Εργαζομένων -Πιθανή Ψηφοφορία για Νέα Απεργία

Αυστραλία: Νέο Εμπόδιο στη Συμφωνία Chevron και Εργαζομένων -Πιθανή Ψηφοφορία για Νέα Απεργία
energia.gr
Πεμ, 5 Οκτωβρίου 2023 - 15:07

Μετ' εμποδίων βαίνουν οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση συμφωνίας για τον τερματισμό των απεργιών στα δύο εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, καθώς σήμερα, Πέμπτη, τα συνδικάτα κατηγόρησαντην αμερικανική εταιρεία ενέργειας για παραβίαση των δεσμεύσεών της, με πιθανή συνέπεια να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι διέκοψαν την απεργία πριν από δέκα ημέρες περίπου, αφού τα συνδικάτα και η Chevron αποδέχθηκαν προτάσεις για τις αμοιβές και τους όρους που πρότεινε ο βιομηχανικός διαιτητής της χώρας, η Fair Work Commission (FWC). Έκτοτε, τα μέρη εργάστηκαν για να μετατρέψουν τις γενικές συστάσεις της Επιτροπής σε νομικά δεσμευτική σύμβαση.

Την Πέμπτη, ωστόσο, η Offshore Alliance, ένας συνασπισμός δύο συνδικάτων, δήλωσε ότι η Chevron είχε «αποδράσει» από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της FWC. Τα μέλη της θα συναντηθούν το βράδυ της Πέμπτης και το απόγευμα της Παρασκευής για να συζητήσουν το θέμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής ένωσης, η οποία δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκπρόσωπος του συνδικάτου που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι θα συνιστούσε στους εργαζόμενους να κοινοποιήσουν την ειδοποίηση στη Chevron για την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις απεργίες και είναι πιθανό οι εργαζόμενοι να συμφωνήσουν να το κάνουν.

Εάν οι εργαζόμενοι εγκρίνουν την κίνηση, τα συνδικάτα θα πρέπει να ειδοποιήσουν τη Chevron επτά ημέρες πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε απεργίες, αν και τα συνδικάτα θα μπορούσαν επίσης να μην κάνουν πράξη την απειλή.

«Ιδανικά και τα δύο μέρη δεν θέλουν να ξαναϋπάρξουν απεργίες και η ψηφοφορία για απεργία θα λειτουργήσει ως πίεση για την οριστικοποίηση των συμφωνιών. Αλλά εάν η εμπιστοσύνη καταρρεύσει, θα μπορούσαμε πολύ γρήγορα να καταλήξουμε εκεί που ήμασταν πριν από έναν μήνα», δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic. «Συνολικά, είναι ακόμα πολύ πιθανό όλα αυτά να επιλυθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χωρίς διακοπή του εφοδιασμού».

Η Chevron και τα συνδικάτα είχαν σημειώσει πρόοδο στη σύνταξη της συμφωνίας, αλλά παρέμεναν ορισμένες διαφορές σχετικά με ζητήματα όπως η αποζημίωση για τα γεύματα ή τα ταξίδια για εκπαίδευση, σύμφωνα με δεύτερο εκπρόσωπο του συνδικάτου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Εκπρόσωπος της Chevron δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αποδεχθεί τις συστάσεις της FWC και θα «συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για να ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης βάσει της σύστασης» της FWC .

Εάν οι δύο πλευρές αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία, το θέμα θα μπορούσε να επιστρέψει στην Επιτροπή Διαιτησίας, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει ακροάσεις για το αν θα παρέμβει και να τερματίσει τις απεργίες όταν τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία στο παρα πέντε.

Αυτές οι ακροάσεις αναβλήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να δοθεί χρόνος για τη σύνταξη της συμφωνίας. Η Chevron θα πρέπει να ειδοποιήσει επτά ημέρες πριν επανέλθει στη διαδικασία.

Εβδομάδες απεργιών στις εγκαταστάσεις της Chevron's Gorgon και της Wheatstone, στις οποίες αναλογεί περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, αναστάτωσαν τις αγορές φυσικού αερίου, αν και δεν διακόπηκαν οι αποστολές LNG.