Καμία Αλλαγή στην Πολιτική Παραγωγής του OPEC+ - Ρωσία και Σαουδική Αραβία Διατηρούν τις Εθελοντικές Περικοπές

Καμία Αλλαγή στην Πολιτική Παραγωγής του OPEC+ - Ρωσία και Σαουδική Αραβία Διατηρούν τις Εθελοντικές Περικοπές
energia.gr
Πεμ, 5 Οκτωβρίου 2023 - 18:38

Καμία αλλαγή στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου του OPEC+ δεν αποφάσισε η Υπουργική επιτροπή της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών που συνεδρίασε την Τετάρτη, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς για να στηρίξουν την αγορά

Αναλυτικότερα, οι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων τους με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστούς ως OPEC+, πραγματοποίησαν χθες διαδικτυακή συνάντηση. Το σώμα, που ονομάζεται Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC), μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση πλήρους συνεδρίασης του OPEC+, εάν αυτό είναι δικαιολογημένο. Το πετρέλαιο έχει εκτιναχθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι για το αργό Brent, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022, αν και οι τιμές έχουν δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω ανησυχιών ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα, αλλά και εξαιτίας της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί στενά τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε η ανακοίνωση του OPEC που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι το σώμα αναγνώρισε και αναγνώρισε τις περικοπές από τη Σαουδική και τη Ρωσία. Νωρίτερα την Τετάρτη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική περικοπή 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον εθελοντικό περιορισμό των εξαγωγών κατά 300.000 bpd μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ειδήσεων Rossiya-24, δήλωσε ότι οι κοινές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία βοήθησαν στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. «Εκπληρώνουμε επίσης πλήρως τις υποχρεώσεις μας», τόνισε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προεδρεύει του JMMC, τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι οι περικοπές του OPEC+ είναι απαραίτητες ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά και ότι στόχος δεν ήταν οι τιμές.

Πριν από τη συνάντηση, πηγές του OPEC+ είπαν στο Reuters ότι η πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή, αν και με το ράλι των τιμών του πετρελαίου, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα να μειωθούν οι εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας. Οι περικοπές της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία προστίθενται στις προηγούμενες περικοπές που ανακοινώθηκαν από τα τέλη του 2022. Η επόμενη συνεδρίαση της JMMC θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου, ανέφερε η ανακοίνωση, την ίδια ημέρα με την επόμενη προγραμματισμένη πλήρη συνεδρίαση του OPEC+, κατά την οποία η ομάδα των χωρών θα αποφασίσει την πολιτική της.