Το εργοστάσιο παραγωγής λιθίου της Tesla, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk αποκάλεσε "μηχανή εκτύπωσης χρήματος", αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα από το αναμενόμενο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, μάθαμε ότι η Tesla σχεδιάζει να κατασκευάσει μια εγκατάσταση διύλισης λιθίου στην ακτή του Κόλπου στο Τέξας. Στόχος της νέας μονάδας είναι η παραγωγή υδροξειδίου του λιθίου για την υποστήριξη

της παραγωγής κυψελών μπαταριών της ίδιας της Tesla στο Gigafactory Texas στο Όστιν.

Η εταιρεία θέλει επίσης να αποδείξει το δικό της νέο σύστημα επεξεργασίας με χαμηλότερο κόστος. Εάν επιτύχει, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον υπόλοιπο κλάδο και να διευκολύνει την ανάπτυξη νέας δυναμικότητας επεξεργασίας λιθίου, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Tesla επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι σχεδιάζει να επενδύσει 365 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο λιθίου, το οποίο θα απασχολεί περίπου 165 άτομα πλήρους απασχόλησης καθώς και άλλες 250 θέσεις εργασίας στην κατασκευή για περίπου δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια μιας τελετής θεμελίωσης τον Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk είχε δηλώσει ότι το εργοστάσιο θα παράγει αρκετό λίθιο υψηλής ποιότητας για μπαταρίες για την κατασκευή περίπου 1 εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως.

Η εταιρεία επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα ώστε η κατασκευή να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος και να επιτευχθεί η παραγωγή το 2025.